8. 1. 2014

Zveřejněním mapy kriminality (www.mapakriminality.cz), projektu Otevřené společnosti, o.p.s., se naskýtá podrobný vhled do místní působnosti pachatelů kriminální činnosti v České republice. Tato mapa kriminality byla v odborných kruzích známá již několik let, ovšem čísla byla vedená jako neveřejná. Dlouhodobě se hovoří o „výbušných“ místech jako je Ostravsko či Ústecko, ovšem holá skutečnost je zcela odlišná. Tím kriminálně výbušným místem je Praha, a v rámci hlavního města je to bohužel zejména Praha 4

Počty policistů a strážníků městské policie na Praze 4

Začněme policisty. Plánovaný stav policistů na územním ředitelství k 30. 6. 2013 byl 1.086, přičemž skutečný stav je 942 policistů. Tedy je zde podstav 144 policistů, což čítá stav 86,74%. Pod policejní ředitelství Praha IV spadá celkem dvanáct obvodních oddělení, které působí v několika městských částech. Prahu 4 obhospodařuje pět místních oddělení (MOP) - MOP Nusle, MOP Pankrác, MOP Podolí, MOP Spořilov a MOP Lhotka.

Na každém MOP tedy chybí v průměru dvanáct policistů. Například na MOP Nusle, které je „mým“ oddělením o územní velikosti 2 km2, tedy těch dvanáct policistů chybí velmi zásadně. Závidět všichni můžeme policistům v Jeseníku, kde mají obsazenost 100%. Průměr podstavu policistů i medián jsou přibližně stejné (89.5% a 90.5%), tedy je zde snaha tento podstav částečně korigovat převáděním policistů mezi policejními odděleními.

Z informací městské policie z počátku roku bylo v Praze 4 dislokováno 124 strážníků, přičemž tabulkový počet byl 130 strážníků. Teprve reprezentace TOP 09 na magistrátu, na základě působení členů z organizace TOP 09 z Prahy 4 dokázala navýšit počet strážníků. Ovšem ani toto nestačí – strážníci pouze doplňují chybějící počty policistů. Namísto aby byly nadstandardem, který působí zejména preventivní činností v ulicích města, tak hlídají místa trestných činů do doby, než na místo přijede Policie České republiky.

Index kriminality na Praze 4

Toto se odráží nejen na kriminalitě samotné, ale též na čísle objasněnosti trestných činů. Nosným prvkem je index kriminality, který se počítá dle počtu trestných činů na tisíc obyvatel – což představuje možnost srovnání pro jednotlivé územní obvody. Nejnižší index je ten nejlepší, a čím vyšší, tím je kriminalita v daném obvodu horší – viz.: www.mapakriminality.cz

A nyní černá čísla kriminality za rok 2012 – celorepublikově. Nejhorším místem pro kriminalitu je obvod policie Praha I, který obsahuje fakticky pouze Prahu 1, index 829.5 bodu. Na pomyslném předposledním místě je Praha II. s indexem 644.4 bodu a na dalším stupni je Praha IV. s indexem 504.7 bodu. Pro srovnání ředitelství v Ústí nad Labem má index 338.4, Děčín 285,6 bodu či Brno 366.8 bodu. Republikově je „nejbezpečněji“ v Chrudimi s indexem 119.2 bodu.

Jednotlivá MOP na území Prahy 4 mají indexy kriminality:

Pankrác               722.2

Podolí                   733.4

Nusle                    694.9

Spořilov               600.5

Lhotka                  458.4

Objasněnost trestných činů

Vedle kriminality, tedy spáchané trestné činnosti, je důležitý index objasněnosti, který se počítá v procentech v rámci indexu kriminality. Obvodní ředitelství Praha IV. drží naprostého „černého Petra“ jelikož index objasněnosti je zde pouhých 17%.  I sousední Praha II je na tom se svými 21% lépe. Ještě lépe je na tom Praha I. S indexem 24% objasněnosti. Pro srovnání již výše zmíněné Ústí má index objasněnosti 50%, Děčín o bod méně 49%. I Brno nebo Ostrava jsou na tom se svými 30% lépe než Praha. Nejlépe se policistům vede na Sokolovsku s objasněností 73%, i opět výše zmíněná Chrudim s nejnižším indexem kriminality má velmi slušnou objasněnost 53%.

V rámci objasněnosti trestných činů je na prvním, nebo spíše posledním místě Hlavní nádraží v Praze, kde se podaří objasnit pouze 12% trestných činů - což je vcelku na to, že jde o nádraží očekávatelné. Ovšem což je méně očekávatelné, tak na dalším stupínku je OOP Spořilov s indexem objasněnosti 13%, tedy pouze o procento více, než na nádraží. Na další příčce je OOP Podolí s indexem objasněnosti 14% a o další místo se dělí oba s 15% Praha I Bartolomějská a OOP Pankrác. Další naše oddělení na tom nejsou o moc lépe OOP Lhotka 18%, OOP Nusle 20%. Tabulka pouze pro OOP v Praze 4 tedy postrádá smyslu. Opět pro srovnání, a nyní doporučuji se předem uklidnit… Nejlépe jsou na tom v Lokti nad Ohří, což je výše uvedené ředitelství Sokolov – objasněnost 85%, dále potom Františkovy Lázně 80% a Cheb 71%. V městě Ústí nad Labem objasní 52% trestných činů, Ostrava Střed (obdoba centra Prahy) či Brno Židenice a Brno Královo Pole objasní všechny po 31%. I v nechvalně známém Dubí je objasněnost 50%, stejně tak na Kladně či ve Zlíně.

Jaký typ kriminality občany Prahy 4 nejvíce ohrožuje?

Obecně jde o celou škálu trestných činů, které samozřejmě lze dělit do jednotlivých kategorií podle jejich počtu a výskytu. To by bylo pro zdejší článek složité co do podrobností, ovšem několik čísel může upozornit, na co by si běžný občan měl dát pozor.

Bude to znít trochu morbidně, ale běžný občan může být uspokojen, že pokud bude zavražděn, tak v Praze 4 vyšetřili policisté všech sedm spáchaných vražd, tedy úspěšnost je 100%. Horší je to se znásilněním či fyzickými útoky, které se vyšetří pouze v 55%, resp. 57%.  Nejhůře se vyšetřují krádeže motorových vozidel a jejich vykrádání, kde je úspěšnost pouze tři procenta, republikový průměr je 18%, resp. 7%. Krádeže vloupáním se vyšetří celkem sedmi procenty (v ČR průměrně 21%), ovšem krádeže vloupáním do bytů je o dvě procenta horší, tj. celkem 5% (republikově 22%) objasněnosti. Velký pozor je nutno dávat na krádeže kapesní, kde se objasněnost pohybuje v řádu 1%, kdy republika na tom není o nic lépe se svými 5% objasněnosti. Majetkové trestné činy, jako je podvod, zpronevěra či poškozování cizí věci se pohybuje v objasnění kolem 6%, ovšem celorepublikově se objasněnost pohybuje v řádu 20%.

Praha IV. Drží taktéž neslavný primát v počtu trestných činů na jednoho policistu, a to 25,7 případu. Na druhém a třetím místě jsou Praha II. a Praha III, které mají 19,9 a 19 případů na policistu. I Ostrava-město je ne tom lépe se svými 18,6 trestnými činy na policistu. Pro srovnání město Ústí nad Labem má index 12,6, Děčín 10,3 a Brno-město 15,2 trestného činu na policistu. Nejlépe jsou na tom na západě v Plzni, Tachově, Domažlicích atd. se index pohybuje od 6,5 do 7,2 trestného činu na policistu.

Co z daných čísel vyplývá pro obyvatele Prahy 4?

Praha 4 může být bohužel prohlášena za český „Bronx“, kdy můžeme závidět obyvatelům vyloučených lokalit na Ústecku, Mostecku, Ostravsku či v Českých Budějovicích. Policie je přetížena, podstav policistů je tristní, městská policie supluje v mnohých věcech činnost Policie ČR, namísto, aby se věnovala vlastní hlídkové činnosti.

Současná místní reprezentace nedokázala za dvacet tři let vládnutí zajistit slušné podmínky k bezpečnosti svých obyvatel.

S tím je nutné něco dělat…

Autor: Patrik Šebesta