Sportovní kluby obdrží peníze na činnost nově formou grantů

5. 3. 2013

Finanční podpora bude ke sportovním neziskovkám v Praze 3 proudit prostřednictvím speciálního grantového programu, který je součástí nové koncepce.
Městská část Praha 3 podpoří z peněz, které získá na odvodech z výherních automatů, místní sportovní a tělovýchovné organizace. Dít se tak bude formou grantů, jejichž nastavení stejně jako posuzování žádostí o finanční podporu má na starosti nová Komise pro tělovýchovu a sport, jejím cílem je transparentní financování sportovních aktivit a efektivní podpora činnosti nestátních neziskových organizací nabízejících na území Prahy 3 nejrůznější druhy sportovního vyžití.
Dalšími kritérii budou podle něj také rozsah členské základny, velikost sportoviště, počet členů v mládežnických kategoriích nebo úspěchy klubu.
Peníze získané na odvodech z hazardu přiděluje svým městským částem hlavní město Praha. Vloni se tak stalo vůbec poprvé. Od ledna 2012 totiž začal platit nový loterijní zákon, podle kterého už provozovatelé výherních automatů a loterií neposílají odvody přímo sportovním organizacím, ale státu a obcím v poměru 1:4. Částky, které jednotlivé městské části od pražského magistrátu dostanou, přitom závisejí na počtu povolených přístrojů provozovaných na území dané městské části.
Takto získané finanční prostředky rozdělují jednotlivé městské obvody do sportu podle různého klíče. Řada z nich přitom vsadila na rychlou pomoc.

Kritéria pro získání grantu na sport a tělovýchovu.
Základním kritériem pro získání grantu je nutnost sídla a působnosti dané organizace na území MČ Praha 3. Jednotlivé okruhy grantové podpory mají specifická kritéria:
Příspěvky na provoz
Organizace prokazuje lokaci daného sportoviště na území MČ Praha 3, dokládá výši celkových nákladů na provoz, rozpis vytíženosti sportoviště svými členy či oddíly.
Podpora dětí a mládeže
Organizace dokládá působnost na území Prahy 3, počet mládežnických družstev je-li to možné.
Podpora lokálních akcí
Organizace dokládá význam akce a dopad pro Prahu 3, předpokládaný počet účastníků/týmů, zainteresované organizace z Prahy 3.
Podpora sportu pro širokou veřejnost (masového sportu)
Organizace dokládá význam akce a dopad pro Prahu 3, předpokládaný počet účastníků/týmů, zainteresované organizace z Prahy 3.
Příspěvek na nájmy tělovýchovných zařízení
Organizace dokládá ve zvláštní příloze potřebu pronájmu na území Prahy 3, výši nákladů na pronájem.
Příspěvek na výchovu a podporu trenérů
Organizace dokládá působnost trenérů na území Prahy 3, počet trenérů. Důležitost akreditovaného trenéra a význam do budoucna.
Podpora handicapovaných sportovců
Organizace dokládá počet handicapovaných sportovců se sportovní aktivitou na Praze 3 a jejich potřeby, finanční náročnost disciplíny.
Podpora významných sportovních akcí
Organizace dokládá význam akce a dopad mediální a společenský pro Prahu 3. Předpokládaný počet účastníků.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme