3. 6. 2013

Když se v březnu letošního roku v médiích objevily informace o první e-aukci energií pro domácnosti ve středočeských Říčanech, ne každý si uměl přesně představit, co toto slovní spojení znamená.
E-mail neboli elektronickou poštu znají téměř všichni, ale e-aukci, a ještě k tomu energií a pro domácnosti? Analogicky a správně se nabízí význam elektronická aukce, která se od klasické aukce s vyvoláváním cen v aukční síni liší vlastně jenom tím, že se odehrává ve virtuálním prostoru – na aukčním serveru. K čemu však může být podobná aukce energií dobrá domácnostem?
U aukcí energií obecně platí, že organizátor aukce nejdříve shromáždí zájemce o dodávku například elektrického proudu, tedy budoucí zákazníky dodavatelů elektřiny. Poté osloví elektrárenské společnosti.
Pro tyto firmy je vždycky zajímavé, když mohou prodávat elektřinu většímu počtu zákazníků než jednotlivcům. Za této podmínky jim mohou nabídnout množstevní slevy a proud jim prodávat levněji. Dá se tedy říci, že čím více shromážděných zájemců, tím nižší cena elektřiny. Samozřejmostí je, že e-aukce se zúčastní jen takoví dodavatelé, kteří jsou schopni splnit požadované podmínky, tedy dodávat proud v příslušné kvalitě, v určeném množství a termínech.
V době, kdy ekonomická krize ještě nekončí, může být tato možnost, jak ulehčit rodinným rozpočtům, určitě příjemná. Radnice Prahy 3 chce proto nabídnout svým občanům možnost nákupu energií pro domácnosti v e-aukci.