V roce 2007 dopustilo tehdejší vedení radnice, aby ve vyhlášce hl. m. Prahy bylo uvedeno téměř 145 adres na území Prahy 3, kde lze provozovat herny a loterie.

V listopadu 2010, kdy jsem nastoupila do funkce starostky a do mé kompetence byla tato problematika svěřena, bylo v téměř 120 provozovnách cca 1600 hracích automatů, z toho 600 VHP, které povolovala městská část Praha 3 a dále 1000 VLT, jejichž povolení spadá do kompetence ministerstva financí.

S účinností od 1.1. 2012 byla z vyhlášky hl. m. Prahy vypuštěna všechna místa v Praze 3, kde lze provozovat herny a loterie to znamená, že nastala tzv. nulová tolerance. Tato skutečnost vedla k tomu, že k 31.12. 2012 skončil provoz všech výše uvedených 600 VHP. Pro VLT se omezilo jejich povolení pouze do konce roku 2014, přičemž ministerstvo financí již nedávalo žádná nová povolení a neprodlužovalo stará, takže došlo k poklesu o 500 VLT.

Současný stav k 1.4. 2013 je takový, že na území prahy 3 je v 70 provozovnách umístěno cca 450 VLT, které ministerstvo financí začalo rušit ve správním řízení, díky dubnovému rozhodnutí Ústavního soudu v této věci a lze předpokládat, že tyto VLT zmizí z Prahy 3 do konce roku 2013, tedy téměř rok před původně očekávaným termínem.

Na základě Usnesení RMČ z listopadu 2012 by na území Prahy 3 mělo zůstat pouze  již dříve fungujících 7 kasin, ale se značně zpřísněným režimem provozu. Provoz kasin je mimo jiné monitorován kamerou, provozuje se zde tzv. živá hra (krupiéři), je zde nastaven vyšší limit sázek, návštěvníci a výhry jsou evidovány.

Na konci dubna při policejní razii v černých hernách bylo po celé Praze zabaveno 163 ilegálních hracích automatů. Policie rozkryla síť nelegálních  provozovatelů heren na 31 místech v Praze , z toho  40 černých hracích automatů bylo zabaveno v Praze 2 a 42 v Praze 3, tedy v městských částech, které vyhlásily nulovou toleranci. Praxe ukázala, že program nulové tolerance není nejlepší řešení. Tam kde úplně z ulic zmizí herny, nastupují  herny nelegální.

V souvislosti  s působením občanského sdružení  Život je hrou, které zastřešuje nelegální hazard, jsem podala tři trestní oznámení  a následovala i trestní oznámení na majitele domů, kteří pronajímají své nebytové prostory k těmto účelům.

Z výše uvedeného je patrno, že počet herních automatů rapidně klesá. Musíme se však soustředit na prevenci a také na pomoc rodinám, které jsou postiženy problémem patologického hráčství. Majitelé domů, kde bude ukončen provoz herny a odstraní reklamu ze svých domů, mohou požádat o bezúročnou půjčku nebo dar z Fondu obnovy a rozvoje na rekonstrukci svého domu.


Ing. Vladislava Hujová
Starostka MČ Praha

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme