22. 10. 2012

Pamětní stříbrnou minci a dárkový koš předala v pondělí 22. října na žižkovské radnici starostka Vladislava Hujová strážníkovi městské policie Janu Habadovi. Ocenila tak jeho duchapřítomný zákrok, při kterém ve stanici metra Jiřího z Poděbrad dopadl s nasazením vlastního života prchajícího zloděje.
Ojedinělým zásahem vyvrcholilo v  polovině října pronásledování dvou mužů, kteří se vloupali do bytu na Praze 3. Poberty, snažící se zmizet v  metru na náměstí Jiřího z  Poděbrad, totiž přímo na nástupišti dostihl okrskář Jan Habada a jednomu z  nich v útěku zabránil. Po krátké potyčce navíc oba muži spadli pod kola soupravy, která právě stála ve stanici.
„O tom jestli riskuju, jsem nepřemýšlel. Vypadalo to, že pachatel chce zaútočit na majitelku bytu, která mě na něj upozornila. Potřeba ji ochránit byla pro mě přednější, než rozumování o vlastním bezpečí. Když jsem ležel v  kolejišti, uvědomil jsem si, že by se metro mohlo rozjet, ale co se všechno mohlo stát, mi došlo až večer,“ popsal okolnosti zásahu Jan Habada s  tím, že na přemýšlení v  podobných chvílích většinou nebývá moc času. „Pokud by se stalo něco podobného znovu, zachoval bych se stejně,“ dodal strážník, který po zákroku skončil s  lehkými zraněními v  nemocnici.
 „Kolega je okrskář, v  jehož náplni práce není zajišťování tísňového volání, ale vykonává běžnou hlídkovou činnost. To znamená, že slouží jako jednočlenná hlídka a nemá nikoho, kdo by ho v  takových případech jistil. O to víc si jeho jednání zaslouží uznání,“ dodal strážníkův nadřízený a ředitel Městské policie na Praze 3 Dušan Machoň.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme