Občany Prahy 3 už naštěstí nerozdělují kontroverzní témata, říká starostka Hujová

rozhovor pro Pražský Patriot

22. 5. 2014

Současná pestrobarevná koalice TOP 09, ČSSD a Žižkov (nejen) sobě na radnici Prahy 3 je odpovědí na více než dvacetileté vládnutí ODS na žižkovské radnici. Co je hlavním stmelujícím prvkem současné koaliční sestavy?
Po volbách 2010 uzavřela vítězná TOP 09 koalici se svým ideově nejbližším partnerem ODS. Po roce a půl došlo k rozpadu této koalice, a to především z důvodu velkého názorového nesouladu v oblasti změn územního plánu a nepřiměřeně masivních investic do kompletní rekonstrukce panelových domů před privatizací tak, jak to v minulých letech naplánovala právě ODS.
Shoda TOP 09, ČSSD a ŽnS na řešení těchto zásadních otázek vedla k sestavení sice z hlediska politického k nesourodé, ale z hlediska zájmů městské části Praha 3 a jejích občanů k funkční koalici.

Pomáhá vám při vaší činnosti to, že jste před svým vstupem na žižkovskou radnici podnikala a v politice jste byla úplný nováček?
Byla jsem vždy pravicovým voličem, ale do politiky jsem vstoupila teprve v roce 2009 se vznikem TOP 09. Téměř všichni zvolení zastupitelé za TOP 09 jsme byli na radnici nováčci a mně i mým kolegům dalo zpočátku velkou práci zorientovat se především v procesních věcech. Ale jsme skupina lidí profesně úspěšných a nezávislých na politických postech, takže jediné co nás dnes ještě překvapuje, je zdlouhavá realizace některých záměrů, které se jeví venkovní optikou snadno řešitelné, avšak legislativa nám neumožňuje rychlejší řešení.

Kampaň do podzimních komunálních voleb se již pomalu rozjíždí, politici se začínají proti sobě vymezovat a věcných řešení problémů ubývá. Co považujete vy za nejdůležitější úkol nadcházejícího předvolebního období?
Jsem velmi ráda, že za dobu mého působení ve funkci starostky se podařilo odstranit velká kontroverzní témata, která občany Prahy 3 výrazně rozdělovala. Jednalo se právě o nepřiměřené investice, které by zadlužovaly budoucí generace, o necitlivé změny územního plánu, které preferovaly podivné záměry, o budoucnost lokality Nákladového nádraží Žižkov, která by se měla stát zcela novou oblastí Prahy 3, o dokončení privatizace bytů a vytvoření bytového fondu obce v rozsahu okolo jednoho tisíce bytů pro potřeby obyvatel Prahy 3.
Heslem TOP 09 v minulých komunální volbách bylo „Změníme Prahu 3, víc, než si myslíte“. Jsem přesvědčena, že jsme tomuto heslu dostáli a začali realizovat změny, které jsou ve prospěch všech občanů zde žijících, i když to nejde tak rychle, jak bych si představovala. Do budoucna bych chtěla v této práci pokračovat a měnit Prahu 3 tak, aby byla příjemným a bezpečným domovem plným zeleně, bohatou nabídkou služeb, kulturním a sportovním zázemím, poskytujícím dobré podmínky pro život všech obyvatel a nabízejícím pestrou škálu služeb pro návštěvníky.

Jaké další investiční akce má Praha 3 v plánu na letošní rok?
Přehodnotili jsme investice do panelových domů a opravujeme pouze exteriéry domů, kdy dokončujeme výměnu oken ve všech panelových domech a připravujeme jejich zateplení, protože se musíme vypořádat s „panelovým“ dědictvím v památkové zóně Žižkova. V letošním roce dokončíme výstavbu nové mateřské školky s kapacitou 112 míst, rekonstruujeme základní školu v Cimburkově ulici, další mateřské a základní školy zateplujeme, provádíme výměny oken v rámci plánovaných rozpočtových výdajů ve výši téměř 120 milionů korun. S maximální podporou dotačních zdrojů dokončíme rekonstrukci parku na Havlíčkově náměstí, vybudovali jsme nové Informační centrum na nám. Jiřího z Poděbrad, budujeme knihovnu a průběžně modernizujeme byty v domech s pečovatelskou službou.

Žižkov a Vinohrady vždy patřily svou svébytnou atmosférou k něčemu výjimečnému, co přesahovalo hranice jejich regionu. Před svým připojením k Praze byly dlouho samostatnými městy, Žižkov o sobě v nadsázce mluvil jako o „republice“, vždy noblesní Vinohrady si v minulosti postavily vyhlášenou divadelní scénu. Myslíte si, že i po tolika letech si obyvatelé Prahy 3 zachovali něco ze své dřívější výlučnosti?
Jsem přesvědčena o naprosté výjimečnosti Prahy 3 v rámci celého hlavního města. Již v roce 1875, kdy byly rozděleny Viničné hory na část Královské Vinohrady a dnešní Žižkov, využili obyvatelé svého práva a místo potvrzení loajálního názvu Rudolfov podle následníka habsburského trůnu zvolili Žižkov, jako by tím chtěli potvrdit svůj svobodomyslný postoj a dát do vínku své obci ten nezaměnitelný charakter, který tu vládne dodnes. Líbí se mi, že noblesní Vinohrady a furiantský Žižkov se vzájemně doplňují a tvoří optimální místo k životu, kde si každý najde, co je mu v životě bližší. Žižkovský masopust, Vinohradské vinobraní, Žižkovské pivobraní na Parukářce, Husité na Vítkově, to jsou akce, které pořádá radnice a navštěvují je každoročně tisíce lidí, a i když se nejedná o prapůvodní tradice, je důležité, že se lidé potkávají a vnímají sousedskou sounáležitost.

Jako úspěšná starostka Prahy 3, která nemá nic společného s politickými strukturami z minulých desetiletí, byste mohla být posilou pro kandidátky nejrůznějších nových hnutí. Nelákalo by vás zúročit čerstvě nabyté zkušenosti z vedení žižkovské radnice jako kandidátka těchto volebních uskupení?
Do politiky jsem vstoupila po zralém uvážení ve věku, kdy už člověk má svůj názor podpořený životní zkušeností a po třech a půl letech skutečně intenzivní práce na radnici nemám potřebu měnit stranický dres. Na TOP 09 se mi velmi líbí, že se nepropůjčuje populistickým heslům a je pouze na voliči, jak mé působení v roli starostky vyhodnotí. Já osobně se v životě řídím vždy tím, že činy hovoří více než slova.

Rozhovor vyšel v Pražském Patriotu

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme