Developerské projekty budeme projednávat s občany

4. 2. 2015
V centru metropole vznikne bazén pro děti a handicapované spoluobčany, řada mateřských a základních škol projde rekonstrukcí a v oblasti Vítkov – Pražačka – Balkán vyroste odpočinková zóna. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová má se svou městskou částí řadu plánů. „Jen maximální transparentností při plánování velkých projektů lze dosáhnout přiměřeného kompromisu mezi investorem, městskou částí a občany,“ řekla mimo jiné v rozhovoru pro deník Metro.

Jaká vidíte tři největší témata k řešení ve vaší městské části pro tento rok?Začne rekonstrukce a zateplení fasád téměř 50 panelových obecních domů. Téměř 100 milionů korun plánujeme na rekonstrukce mateřských a základních škol, včetně výstavby zcela nové družiny ve škole V Zahrádkách. V SARA Pražačka vybudujeme nový bazén pro děti a handicapované spoluobčany.

Co chcete, aby se se vám povedlo prosadit z vašeho předvolebního plánu?
Vybudování parku na Komenského náměstí, rekonstruovat Tachovské a Kostnické náměstí. Oblast Vítkov – Pražačka – Balkán měnit na zónu odpočinku, sportu a zájmových činností pro všechny věkové kategorie.

V jaké fázi je ve vaší městské části privatizace bytového fondu? Chystáte nějaké změny nebo novinky v oblasti bydlení?
Zbývá privatizovat byty v téměř padesáti panelových domech na Žižkově, a to neprodleně po výše uvedené rekonstrukci exteriéru domů. Projekty rekonstrukce a s tím související aktualizovaný harmonogram privatizace bude veřejnosti prezentován v březnu v zasedací síni radnice Prahy 3 v březnu. Nadále bude privatizováno podle pravidel schválených zastupitelstvem již v minulém volebním období. Během prvního pololetí budou stanovena jasná a transparentní pravidla pro přidělování obecních bytů. V současné době je prováděna postupná rekonstrukce téměř dvou stovek „vybydlených“ volných bytů, aby dosahovaly standardu. Do rozpočtu roku 2015 je navrhována rekonstrukce prázdného bytového domu v ulici Bořivojova na malometrážní byty.

Kde letos ve vaší městské části vyroste nějaká nová výrazná budova a jaký je váš názor na současnou zástavbu městské části?
V oblasti Olšanské ulice staví soukromý investor poměrně masivní bytovou zástavbu, které však byla povolena již v předminulém volebním období. Velkým neštěstím pro Prahu 3 jsou v minulosti povolené stavby, které překračují devět nadzemních podlaží i když to územní plán dovoluje. Vzhledem k tomu, že nově mám v kompetenci územní rozvoj organizuji veřejné prezentace velkých developerských projektů. V prosinci se jednalo o Viktoria Žižkov Centr, 20. ledna byl představen další projekt S12 mezi ulicemi Koněvově-Roháčova. V únoru proběhne prezentace projektu Jeseniova 38. Souběžně probíhají jednání s těmito investory o financování veřejných prostor a vybavenosti v okolí těchto projektů. Jen maximální transparentností při plánování takovýchto projektů lze dosáhnout přiměřeného kompromisu mezi investorem, městskou částí a občany.

Proti čemu se lidé ve vaší městské části nejčastěji ozývají, že se jim nelíbí?
Největším problémem území Prahy 3 je doprava, především přetížení ulice Jana Želivského a Koněvova, jenž jsou využívány pro tranzitní dopravu a proto dlouhodobě apelujeme na magistrát, aby byl vyřešen dopravní okruh Prahy. Dále je to zanedbanost veřejných prostor starého Žižkova a proto velká část investic městské části bude směřována do této oblasti.

Na které místo ve vaší městské části byste vzal o víkendu zahraniční návštěvu a proč právě tam?
Vrch Vítkov navštěvuje každá mezinárodní návštěva prezidenta republiky, ale pozornost si jistě zaslouží Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde radnice poskytuje maximální součinnost při snaze jeho zapsání do seznamu UNESCO.

Ing. Vladislava Hujová, starostka Prahy 3

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme