Sedm chrámů Prahy 3 se otevře během Noci kostelů

30. 5. 2012

Do čtvrtého ročníku Noci kostelů, který proběhne 1. června, se zapojí rovněž sedm chrámů v Praze 3. Myšlenkou otevřít veřejnosti kostely v noci, která vznikla před sedmi lety ve Vídni, se inspirovali také čeští pořadatelé a v roce 2009 vznikla Noc kostelů. Během ní široká veřejnost může nahlédnout do otevřených kostelů, modliteben a kaplí a zažít zde noční program. Akce slavila v minulých ročnících u veřejnosti mimořádný úspěch. Noc kostelů svou záštitou podpořila i starostka MČ Praha 3 Vladislava Hujová.

V loňském roce se do této mezinárodní akce, do které se kromě katolické církve jako organizátorky zapojují téměř všechny křesťanské církve, sjednocené v Ekumenické radě církví, zapojilo celkem 939 kostelů, ve kterých připravili pořadatelé pro návštěvníky více než 5 000 programů. O mimořádném zájmu veřejnosti o Noc kostelů svědčí i více než 300 000 návštěvnických vstupů zaznamenaných během večera a noci.

„Také letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. O tom svědčí i bohatý kulturně-duchovní program. Protože se do Noci kostelů v roce 2012 zapojí rovněž sedm chrámů v Praze 3, chceme čtenářům přiblížit jednotlivé prostory a pozvat je v pátek 1. června po 18. hodině do každého z nich,“ uvedl žižkovský farář a hlavní koordinátor Noci kostelů v Praze Miloš Szabo.

Obyvatelé třetí městské části tak mají unikátní možnost během jedné noci navštívit převážnou většinu sakrálních prostor, které se na jejím území nacházejí. O významu Noci kostelů svědčí i řada záštit, které jí udělili nejvyšší ústavní činitelé ČR, mj. předseda Vlády ČR Petr Nečas, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová, předseda Senátu Poslanecké sněmovny ČR Milan Štěch, dále ministryně kultury ČR Alena Hanáková, primátor hl. města Prahy Bohuslav Svoboda, arcibiskup pražský Dominik Duka, předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml a další.

Noc kostelů svou záštitou podpořila i starostka MČ Praha 3 Vladislava Hujová.

Jak stihnout všechny kostely:

Pokud chcete v klidu jednoho dlouhého večera stihnout všechny naše otevřené kostely a modlitebny, můžete se z Olšanského náměstí vydat touto trasou:

1. KOSTEL SV. ROCHA, ŠEBESTIÁNA A ROZÁLIE

Přes Parukářku s výhledem na osvícený Pražský hrad se dostanete na Jeseniovu ulici, kde zhruba uprostřed najdete:

2. KOSTEL SV. ANNY

Když vyjdete z kostela, dejte se Tovačovského ulicí doleva a přijdete na Náměstí Barikád, kde se nachází:

3. ŽIŽKŮV SBOR

Nesmíte teď zabloudit, protože se dáte doleva po Roháčově ulici přes Komenského náměstí a ze Sabinovy ulice kousek vpravo je v bloku domu Prokopova 4:

4. BETLÉMSKÁ KAPLE

Vydáte se na Havlíčkovo náměstí kolem radnice ulicemi Štítného a Milíčova a uvidíte přímo průčelí, které má:

5. KOSTEL SV. PROKOPA

Naberte sílu, protože vás čeká výstup na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde je na Vinohradské třídě:

6. MODLITEBNA BJB

A nakonec ten největší stavebně-architektonický skvost Prahy 3, přímo naproti modlitebny:

7. KOSTEL NEJSVĚTĚJŠÍHO SRDCE PÁNĚ

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme