Praha finančně přispěje na modernizaci topení

30. 5. 2012

Dotaci 25 000 až 150 000 korun mohou letos získat také obyvatelé Prahy 3, kteří se rozhodnou přejít na moderní způsoby vytápění využívající tzv. ušlechtilá paliva nebo obnovitelné zdroje energie. Schválením pokračování dotačního Programu Čistá energie Praha pro rok 2012 o tom na dubnovém zasedání rozhodla Rada hl. m. Prahy.

O finanční příspěvek na přeměnu topného systému může v rámci dotačního programu požádat každý vlastník nebo uživatel bytu, rodinného či bytového domu nacházejícího se na území hlavního města Prahy, který zprovozní ekologický topný zdroj v termínu od 1. 9. 2011 do 31. 10. 2012. Finančně podporovány budou tak jako v předchozích letech především výměny dosluhujících plynových kotlů, modernizace centrálních kotelen v bytových domech a na peníze z magistrátní pokladny dosáhnou i ti, kteří se rozhodnou zajistit vytápění bytových objektů formou tepelných čerpadel nebo solárních kolektorů. Jedinou výraznější změnou je pak zrušení podpory projektů fotovoltaických elektráren.

Dotační Program Čistá energie Praha běží v metropoli od roku 1994 a do loňského roku evidovali úředníci pražského magistrátu odpovědní za jeho chod celkem 15 282 úspěšných žádostí o finanční podporu. Na jejich základě bylo během uplynulých 17 let vyplaceno na přeměnu původních topných systémů (zejména na tuhá paliva) bezmála 460 milionů korun. Průměrná výše dotace na jeden byt přitom v loňském roce dosáhla částky 25 259 korun a v podobné výši (v závislosti na tom, jestli půjde o projekt v rodinném domě, individuálně vytápěném bytě nebo v bytovém domě s vyšším počtem bytů) by se měla pohybovat i letos.

Hlavní město se prostřednictvím dotací z Programu Čistá energie Praha snaží motivovat Pražany k využívání ekologických způsobů vytápění a obnovitelných zdrojů energie, které přispívají ke snížení emisí látek znečišťujících ovzduší v metropoli.

Podrobné informace o pravidlech programu, včetně formuláře pro podání žádosti o finanční podporu jsou zájemcům k dispozici na webových stránkách MČ Praha 3.

Odpovědi na konkrétní dotazy týkající se účasti na programu je pak možné získat na e-mailové adrese: dotace.topeni@praha.eu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme