Burčákem, vínem a hudbou se vítalo vinobraní na Jiřáku

17. 9. 2012

Při letošním již šestnáctém ročníku Vinohradského vinobraní ožilo náměstí Jiřího z Poděbrad historickými postavami, kejklíři a dobovou hudbou. Hlavní pódium na sebe vzalo podobu císařského dvora, na kterém postupně panovali Karel IV. a Rudolf II. A historií náměstí ožilo i mimo podium.

Císař Karel IV. v podání herce Davida Suchařípy přispěchal na páteční zahájení na náměstí Jiřího z Poděbrad na koni, zde ho již vítal jeden z průvodců letošního vinobraní Petr Stolař. V historickém kostýmu ale na hlavní pódium dorazila také starostka Vladislava Hujová i její zástupce Matěj Stropnický, kteří společně se starostkou městské části Praha 2 Janou Černochovou a druhým z moderátorské dvojice Janem Valou slavnostním přípitkem zahájili letošní oslavy vína.

Zvonivý zvuk plných číší přivítal i návštěvníky druhého dne vinných slavností, kdy se hlavní scéna proměnila v renesanční dvůr, na kterém celý den panoval Rudolf II. v podání Mojmíra Maděriče. Ke slovu se tak dostali především ctitelé nevšední zábavy, vybraných pokrmů a nejrůznějších druhů královského nápoje – vína.

A toho bylo na náměstí všude dost. Na své si přišli jak milovníci burčáku, jenž tu byl k dostání bílý i červený, tak vinní znalci, kteří zde měli možnost zapojit se do degustace a ochutnat vzorky pocházející z vinic malých vinařství z Čech i Moravy.

Program byl přichystán i pro děti, hrálo se a soutěžilo s Divadlem v Pytli, vedle kostela Nejsvětějšího Srdce Páně vyrostla malá pouť s historickým kolotočem a houpačkami, vystupovali tu jarmareční zpěváci, kejklíři i flašinetář a ti neodvážnější si nenechali ujít příležitost pomazlit se s živou krajtou. V páteční odpoledne si návštěvníci vinobraní mohli vychutnat i atmosféru dřevorubeckých závodů, když tu svoje umění v dřevorubeckých disciplínách předváděl Martin Komárek, stříbrný medailista z nedávného světového šampionátu v Lillehammeru.

Večery na Vinohradském vinobraní již neodmyslitelně patří koncertům – ten páteční zahájil Petr Kolář se svou kapelou, po něm se energicky zmocnili pódia sehraní Support Lesbians. V sobotu večer pak zaplněné náměstí roztančil legendární Visací zámek a dvoudenní oslavy vyvrcholily netrpělivě očekávaným vystoupením Anny K.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme