30. 9. 2010

 

Preambule

Budeme posilovat a prohlubovat zejména právní vědomí spoluobčanů.

Budeme hájit zájmy spoluobčanů.

Budeme pravdivě informovat spoluobčany o činnosti místního úřadu Řepy.

Budeme poctivě a včas informovat spoluobčany o činnosti a možnostech politické strany TOP 09.

 

Obsah:

1) Doprava

2) Chodci, řidiči, MHD a související hygienická zařízení.

3)  Životní prostředí a zeleň

4) Dostupnost služeb

5) Bezpečnost

6) Děti, mládež a vzdělávání

7) Senioři

8) Rozvoj

9) Finance

10) Kultura

11) Bydlení

 


1) Doprava

 

V rámci plánované výstavby Břevnovské radiály preferujeme a zdárně prosadíme variantu, která by nezatížila životní prostředí obyvatel Prahy 6 (hluk, prašnost), ale naopak uvolnila, už tak koncentrovanou dopravní infrastrukturu zástavbu pro danou lokalitu.

Jediné možné řešení vidíme ve variantě zapustit a vést tuto relativně nezbytnou stavbu pro celé území hl. m. Prahy pod zemí. Tato varianta splňuje předpoklady pro všechny zainteresované subjekty. Např. minimalizuje důsledky pro životní prostředí (hluk, prašnost) i možné důsledky v oblasti psychického i fyzického zdraví občanů. Na našem území preferujeme zejména bezkontaktní křížení se Slánskou ulicí.

Z důvodu přílišné zátěže (časové a prostorové) v dané lokalitě, upřednostňujeme raženou variantu před hloubenou.

Hloubená varianta zatíží danou lokalitu neustálými změnami prostředí, které se promítnou především v dopravě, v ekonomické sféře (nižší zisky podnikatelů v daném území v oblasti služeb, např. pohostinství).

Z hlediska celkové koncepce výstavby dopravní infrastruktury na území hl. m. Prahy považujeme za rozumné a nutné započít s výstavbou Břevnovské radiály až po dokončení severního pražského okruhu. Tuto funkci by do jeho vybudování, v návaznosti na tunel Blanka, prakticky plnila.

Budeme požadovat rozšíření Karlovarské ulice z hlediska zajištění plynulého provozu a  následně z toho plynoucí menší zátěže pro životní prostředí i pro komunikaci samou.

Budeme požadovat dokonalejší odhlučnění R7 cílenějším budováním protihlukových stěn.

Navýšíme kapacitu parkovacích míst. Zvažujeme i možnost projektu vytvořit víc parkovací míst v podzemí. Vytvoříme parkovací zóny v ulicích Nevanova a Laudova. Vybudujeme kapacitně dostačující parkoviště u polikliniky Žufanova.

Budeme podporovat dobré a vyzkoušené projekty (nejsme unáhlení, jsme konzervativní, ale necháme se přesvědčit silou argumentů), budeme se snažit o zachování spojení ČD Zličín-Smíchovské nádraží.

 

2) Chodci, řidiči, MHD a související hygienická zařízení

 

Jako jednu z priorit zajistíme bezpečné přechody především pro naše malé školáky a pro seniory (obnoveným nátěrem zeber, vhodným osvětlením a zvýšením na úroveň chodníků). Tyto nejzranitelnější články ve společnosti (děti, senioři) budou naší prioritou a všechny naše aktivity jim budou s co největší citlivostí přizpůsobovány.

Na základě důkladného monitoringu poškození funkčnosti a potřebnosti veřejného osvětlení a dle aktuelních poznatků doplníme a vhodně efektivně pokryjeme území Prahy 17 veřejným osvětlením z hlediska bezpečnosti občanů.

Na základě důkladného monitoringu poškození komunikací vytvoříme flexibilní projekt oprav chodníků dle aktuální naléhavosti, do kterého promítneme i plány již schválených budoucích stavebních úprav okolí (kvalitně, levně, rychle). Při zadávání veřejných zakázek budeme požadovat kvalitu při zachování optimálních nákladů srovnatelných s aktuálním trhem. V souladu se zákonem o veřejných zakázkách bude jedno z možných kriterií při posouzení případného dodavatele i sídlo právnické či fyzické osoby.

Z důvodu pohodlí a klidu občanů, z důvodu nastolení zdravého životního prostředí uzavřeme některé, již diskutované ulice  vjezdem pouze pro rezidenty. Toto opatření přinese odliv dopravy v ulicích, které jsou přetěžované a využívané zejména jako zkratky pro objíždění kolon.

Budeme podporovat sportovní vyžití občanů a zdravý životní styl. Např. budovat nové cyklostezky a prosazovat dokončení stávajících cyklostezek i mimo území městský částí Zličín a Řepy. V průběhu příštích let zřídíme síť půjčoven kol, servis kol a kolečkových bruslí.

Budeme trvat na variantě prodloužení trasy metra „A“ do Řep. Řepy jsou územně velmi stará a původní obec s mnohaletou tradicí (vznik Řep se datuje od 13.století, k Praze byla připojena v roce 1968). Řepy se již mnoho let mohou považovat za nedílnou součást Prahy, která si stejně jako okolní obce zaslouží i její pozornost, tzn. nekomplikovanou rychlou a především snadnou dostupnost až do centra Prahy.

Prozatím budeme požadovat a hlavně trvat na 100% zlepšení dopravní dostupnosti této městské části zejména pak navýšením stávajících linek MHD.

Na základě důkladného monitoringu vybudujeme síť veřejných záchodků (zvláště na konečné tramvají a autobusů Na Chobotě a na Bílé Hoře…)

 

3) Životní prostředí a zeleň

 

Zkultivujeme a zredukujeme chaoticky vysazené keře, nahradíme je jiným vhodnějším rostlinným pokryvem - např. okrasnými dřevinami, které budou odolnější a vitálnější. Údržba zelených ploch a úklid  odpadků bude snazší a pružnější.

Pod vlivem hrozících klimatických ukazatelů a změn budeme provádět výsadbu stromů na území Řep v maximální možné míře. Naší dlouhodobou snahou bude vytvořit přirozený vodní koloběh v půdě, tzn., že v době veder nebude docházet k nadměrnému vysoušení půdy a v době náhlých prudkých lijáků nám pomůže kořenový systém k odvádění povrchových vod. Poslední dobou kanalizace v těchto krizových situacích zjevně nepostačuje a v některých případech tak dochází k  podmáčení nemovitostí.

Dokončíme a podpoříme projekt obnovy Libockého potoka.

Budeme apelovat na kompetentní osoby a trvat na zdárné realizaci projektů vedoucích k podstatnému snížení hlukové zátěže občanů Řep provozem letiště Ruzyň.

 

4) Dostupnost služeb

 

Na území Řep vybudujeme moderní sběrný dvůr. Není pochyb, že tento projekt bude nadšeně podporovat sídliště i majitelé rodinných domků. Vyřešíme tím již okřídlený, ale stále platný Nerudův problém, „Kam s ním“.

Věříme, že by tento projekt eliminoval i nežádoucí velkoobjemový odpad, který se např. ve zvýšeném množství objevuje v souvislosti s výprodejem nábytku v Ikea ve Scontu i během otevření  XXXLutz Möbelix apod. Jsme spotřební společnost a spotřeba bude stále stoupat.

Zajistíme podatelnu finančního úřadu přímo na úřadu MČ. Máte představu, jak vám podnikatelům ulehčíme již tak těžký život.

V rámci těsnější spolupráce místního úřadu a sociálně slabých spoluobčanů zajistíme zřízení detašovaného pracoviště úřadu práce. Vytvoříme síť poraden pro spoluobčany, kteří se ocitnou ve zcela nezáviděníhodné nepříznivé životní nebo finanční tísnivé situaci. Jsme si vědomi, že každý region má zákonitě své silné a slabé články. Budeme cíleně posilovat ty slabé a hledat skryté rezervy při řešení nastalých problémů.

Chceme, aby Řepy byly i nadále kvetoucí zahrádkou, jak to vídáme na mnohých pozemcích ve staré zástavbě rodinných domků. Nechceme se jednou ocitnout na nevyhovující ,odpudivě páchnoucí periferii Prahy. Proto budeme nakloněni všem podnětným a konstruktivním projektům v sociální oblasti (např. řešení bezdomovectví, narkomanie, alkoholismu, gamblerství, ochraně rodiny a handicapovaných osob, ochraně společnosti proti násilí a zejména proti domácímu násilí .

 

5) Bezpečnost

 

Budeme požadovat zřízení detašovaného pracoviště Městské policie v Řepích. Budeme preferovat pěší hlídky – okrskáře. Budeme pravidelně a pozorně naslouchat a řešit požadavky vznesené spoluobčany i zástupci MP, které konstruktivně přispějí k těsnější spolupráci mezi všemi zúčastněnými subjekty a přispějí ke spokojenosti a bezpečnosti našich spoluobčanů.

Z objektivně zjištěných poznatků o spokojenosti ředitelů škol a učitelů i našich malých spoluobčánků při realizaci preventivních bezpečnostních programů Policie ČR a Městské policie Praha se zasadíme o setkávání dětí základních škol s místně příslušnými okrskáři, nejen v rámci projektu Školní policie. Oblíbenost a užitečnost těchto projektů je rozsáhlá, kapacitně ji bohužel příslušné preventivní složky Policie ČR ani MP Praha nestačí vlastními silami zdaleka pokrýt. Z tohoto důvodu budeme iniciovat prostřednictvím příslušného obvodního ředitelství, co možná nejširší spolupráci: „Poznej svého okrskáře“.

Na základě oprávněných požadavků spoluobčanů cíleně rozšíříme kamerový systém, jehož smyslem bude především ochrana obyvatel v nočních hodinách, ochrana dětí při pohybu na dětských hřištích, ochrana soukromého i městského majetku.

Podpoříme a budeme šířit preventivní programy proti násilí zejména proti domácímu násilí. Budeme nápomocni přes příslušné poradny a odbory řešit nekompromisně rychle a efektivně konkrétní případy. Jakékoli formy násilí budeme řešit v souladu se zákony ČR. Násilí nebudeme za žádných okolností tolerovat, ani jako skrytý produkt alkoholismu. K tomu nám pomůže cílený screening.

Z důvodu značné vytíženosti pedagogů složitými výukovými programy a postupy, z důvodu přílišné administrativy, budeme jim i rodičům nápomocni přes poradny a příslušné sociální odbory k řešení konkrétních případů.

 

6) Děti, mládež a vzdělávání

 

Rodiče mají různé představy o výchově a různé nároky na vzdělávání svých potomků. Každá rodina představuje a uznává určitý model chování společnosti. Většina rodin je však z časových a finančních důvodů omezena možnostmi vzdělávacích zařízení ve svém nejbližším okolí. Poptávka rodičů po kvalitním vzdělávacím zařízení již od prvních krůčků dítěte - od jeslí  je značná a většinou převyšuje nabídku a možnosti prostředí, ve kterém se rodina nachází.

Bohužel musíme konstatovat, že ne vždy je i dostupné. Dostupnost závisí nejen na nákladnosti, kvalitě, ale především na vzdálenosti vzdělávacího zařízení, a proto chceme na území Řep mít předškolská zařízení včetně jeslí, výběr z několika možných forem základních škol, alespoň jednu školu střední a jednu školu vysokou.

Na území Řep vybudujeme moderní funkční předškolní zařízení a zvážíme možnost další mateřské školky nebo jiné alternativní řešení v podobě nekompromisního přednostního umísťování řepských dětí a především dětí ze sociálně slabých rodin. Budeme iniciovat a podporovat vznik tzv. rodinných školek a zajistíme příspěvky pro rodiče neumístěných dětí.

Vyvineme maximální úsilí pro zřízení nové střední školy (gymnázia) v nevyužitých prostorách některé ze základních škol.

Na základě odborného posouzení budeme vytvářet nové možnosti pro volnočasové aktivity dětí i rodičů (více dětských hřišť, sportovišť, průběžná plánovaná přestavba a údržba stávajících).

Vyhlásíme soutěž o nejlepší projekt na vybudování multifunkční haly pro sport, kulturu, politiku.

Přátelé, nemáme se kde scházet, nemáme kde nést svou kůži na trh, nemáme se kde v dobrém pohádat, abychom posléze vyřešili my všichni společnými silami, co Vás trápí, pálí, bolí.

Nebudeme se k Vám obracet zády, budeme respektovat Vaše podněty, Vaše přání. Politika je pro konkrétní tváře, pro lidi. Jsme tu pro vás… Chybí nám velký sál pro zasedání zastupitelstva. Slibujeme, že zasedání zastupitelstva TOP 09 budou přehlednější, srozumitelnější, transparentnější. Za každým rozhodnutím uvidíme občana Řep.

 

7) Senioři

 

V názvu naší strany TOP 09 je slovo tradice, odpovědnost a prosperita. Tradice je hluboce zakořeněná činnost, která se předává z generace na generaci. Je to akt, který z nějakého dobrého důvodu přežil a přežívá dál v rodině ve společnosti. Dobrým základem pro tradici je fungující rodina, která se stará nejen o své potomky, ale i o své seniory.

V některých případech, bohužel, i láskyplná rodina musí ze zdravotních důvodů svěřit svého starouška do odborné zdravotní péče trvalé nebo dočasné.

V našich silách je s předstihem vytvářet aktuální plán předpokládané obložnosti lůžek a po dohodě zabezpečit rezervaci dostatečného množství těchto lůžek pro seniory obyvatele Řep v Domově sv. Karla Boromejského.

Dle aktuální potřeby navýšíme terénní služby pro seniory (kvalita, rozmanitost, početnost).

Zřídíme síť bezplatných občanských poraden pro seniory, samoživitelky, sociálně slabé, pro občany v krizové situaci (právní služby, sociální poradenství a pomoc).

 

8) Podnikatele

 

Získáme pro Řepy nové podnikatele vstřícným a individuálním přístupem. Předpokládáme, že tím přispějeme k vytvoření nových pracovních míst v Řepích pro ty, kteří si sami netroufnou provozovat živnost, ale chtějí pracovat a nechtějí ztrácet čas cestováním za prací.

Umožníme snížení nájmů v městských nebytových prostorech pro drobné a střední podnikatele, aby v současné ekonomické recesi neukončovali svoji činnost a nerušila se pracovní místa.

 

9) Rozvoj

 

Na území Řep se nachází mnoho historicky cenných pamětihodností, které zasluhují naši pozornost a především ochranu a nedotknutelnost. Na základě validního posouzení a doporučení odborníků vytvoříme projekt a zřídíme památkovou zónu „Staré Řepy“.

Cílem projektu bude zachovat historickou hodnotu „Starých Řep“ a zabránit nevhodným architektonickým zásahům. V rámci již zmíněného projektu zřídíme stálou expozici o historii Řep. Tento projekt by měl být jak časově tak obsahově flexibilní a měli by mít možnost se na něm podílet shromažďováním informací všichni občané Řep.

Nastolíme stop stav zástavby posledních zelených ploch, které využijeme k relaxaci, k rekreaci a pro sport ve volné přírodě nebo jako víkendová pikniková místa. Zbylé zelené plochy budeme kultivovat a průběžně zušlechťovat pro volnočasové nebo kulturní aktivity spoluobčanů.

 

10) Finance

 

Budeme podporovat finančně nenáročné nebo přínosné projekty pro Řepy, pro naše spoluobčany. Budeme motivovat živnostníky a občany k využívání možností a dodržování pravidel řádného čerpání prostředků z fondů EU.

V souladu s nejdůležitějším bodem programového prohlášení politické strany TOP 09 nedopustíme deficitní rozpočet. Slibujeme, že každou finanční transakci zvážíme a nebudeme-li si jisti ve svém konání, přizveme příslušné odborníky.

 

11) Kultura

 

Řepy se nachází na obvodu Prahy, máme blízko k venkovu. Vytváříme rádi idylickou atmosféru poklidného venkova. Zasněžené Řepy jsou obrázkem, kterým se kochá mnohý z nás obyvatel Řep a proto zajisté nebudete proti vánočním, farmářským, velikonočním trhům přímo v Řepích.

Během našeho volebního období budeme věnovat i patřičnou pozornost našim zesnulým. Vytvoříme vkusný projekt a postavíme „rozlučkovou“ místnost přímo na hřbitově.

 

12) Bydlení

 

Podpoříme privatizaci bytového fondu.

Budeme podporovat a prosazovat střešní nástavby a tím navyšovat kapacitu bytového fondu bez ubývajících zelených ploch. Vidíme to i jako vhodné řešení oprav střech stávajících panelových domů, i jako vhodné, vkusné a praktické vizuální zlepšení vzhledu sídliště.

Budeme prosazovat renovaci budov naší městské části, budeme nápomocni v řešení otázek dotací na zateplení všech objektů a tím přispějeme nemalým dílem k finančním úsporám.

Navrhneme a budeme pro naše občany prosazovat zřízení individuálních kotelen pro vlastní výrobu tepla. Slibujeme si menší nákladovost poplatků s tím spojených, slibujeme transparentnost a jednoduchost admistrativních postupů.

Budeme zateplovat obecní domy a objekty z dotací EU.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme