14. 11. 2017

Opozicí svolané zastupitelstvo MČ Praha 12, které se konalo 6. 11. 2017, řešilo zejména další možnou výstavbu v části Prahy 12 nazývané Kamýk. Na zastupitelstvo dorazilo tolik občanů městské části, že se do jednacího sálu ani nevešli. Přes tristní podmínky, kterým byli občané vystaveni, jejich vystoupení byla kultivovaná a za to jim patří velký dík. Občané nakonec odcházeli spokojeni, protože se podařilo zvrátit předchozí rozhodnutí Rady městské části (RMČ) Praha 12. Menšinová rada, složená ze zástupců ANO, ČSSD a jednoho Piráta souhlasila se studií na výstavbu předimenzovaného bytového domu v ulici Smotlachova a také s prodejem pozemků okolo obchodního centra Na Obzoru.

Na návrh zastupitelky Hany Jandové (TOP 09) bylo zrušeno usnesení, které schvalovalo studii výstavby 13 podlažního bytového domu v ulici Smotlachova. Návrh na revokaci předkládal klub TOP 09 již na jednání 19. 9. 2017, ale ke schválení tehdy chyběl 1 hlas. Zároveň bylo revokováno souhlasné usnesení rady městské části k prodeji pozemků okolo obchodního centra Na Obzoru, kde investor plánuje rozsáhlou bytovou výstavbu, byt´ pod názvem polyfunkční centrum. Konečné rozhodnutí bude na Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Do třetice se podařilo upřesnit usnesení, které bylo schváleno již na předcházejícím jednání 19. 9. 2017 a které odebírá RMČ oprávnění vyjadřovat se k výstavbě ve stabilizovaném území a to zejména uprostřed sídlišť.

Předseda klubu TOP 09 Petr Šula k tomu říká: „Celou oblast Kamýku a Libuše, která bude ovlivněna výstavbou budoucí stanice metra, je potřeba řešit koncepčně. Není možné umisťovat do území „salámovou metodou“ další stavby bytových domů, pokud není zajištěna ani základní občanská vybavenost. Nejdříve je potřeba určit, co celá oblast umožnuje, a ideálně vypracovat územní studii celého území. Bude potřeba vyřešit dopravu v oblasti, zajistit dostatek míst ve školkách a výrazně zlepšit i další občanskou vybavenost.“

Opoziční zastupitelé městské části Praha 12 převzali zodpovědnost za rozvoj stabilizovaných lokalit tím, že na sebe vztáhli pravomoc vyjadřovat se k další výstavbě. Jedná se o ne zcela běžné usnesení, nicméně zákon o hlavním městě Praze to umožňuje. Zastupitelstvo k tomu přistoupilo teprve poté, co menšinová rada městské části schválila řadu sporných usnesení, která by výrazně zhoršila situaci nejen na sídlišti Kamýk.


Petr Šula
Předseda klubu zastupitelů TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme