TOP 09 odmítá vyměnit své zásady za placené posty

21. 4. 2017

Koalice ANO, Změna pro Prahu 12 a ČSSD se na 18. jednání Zastupitelstva MČ Praha 12, konaném 18. 4. 2017, definitivně rozpadla. Zastupitelstvo zároveň konečně schválilo rozpočet. MČ Praha 12 musí plnit své základní funkce a to samozřejmě není možné bez rozpočtu.

MČ Praha 12 byla již poslední z velkých městských částí, která musela hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Navíc by bez rozpočtu nebylo možné schválit důležité granty pro oblasti kultury, sportu, sociální oblast a životní prostředí. To jsou také důvody, proč TOP 09 rozpočet nakonec podpořila.

Rozpočet v kapitole školství byl navýšen o 15 mil Kč, přesto se zastupitelé Změny pro Prahu 12 rozhodli ho nepodpořit. TOP 09 měla a stále má velmi vážné výhrady k rozpočtu se schodkem 163 mil. Kč, nicméně jsme odmítli brát si občany MČ Praha 12 jako rukojmí, rozhodli se zachovat konstruktivně a rozpočet podpořili. Zároveň však budeme požadovat přísnější kontrolu výdajů zejména na konzultační a poradenské služby.

Během zastupitelstva pak zazněla řada různých vzájemných obvinění mezi členy nyní již bývalé koalice. TOP 09 požádala všechny aktéry koaliční války o zaslání všech potřebných podkladů dokládajících nesrovnalosti v práci radních, aby bylo možné jednotlivá obvinění prověřit.

Petr Šula k tomu doplňuje: „Klubu TOP 09 se dostalo opakovaně nabídky na vstup do nové koalice, nicméně její členové se rozhodli ji odmítnout. TOP 09 na Praze 12 respektuje vůli voličů naší městské části a vzhledem k současnému rozložení sil bychom neměli záruku, že budeme schopni prosazovat svůj volební program.“ Zejména však nechceme vyměnit své zásady za placené posty v Radě MČ Praha 12, jak to poslední více než 2 roky předváděla Změna pro Prahu 12. Ta během 2 let v koalici již dokázala popřít téměř vše, co před volbami slibovala. Nesouhlasíme s řadou kroků, které koalice ANO, Změna pro Prahu 12 a ČSSD za společné vlády schválila a udělala. Budeme tak i nadále pokračovat v nekompromisní, byť konstruktivní opoziční práci, protože se nám z našeho pohledu moc jiných řešení ani nenabízí.

Petr Šula, předseda klubu zastupitelů TOP 09 Praha 12