× Staňte se našimi členy!

Vánoční deprese

19. 12. 2013

Nepochybně za to může slunce. Sluneční světlo ovlivňuje mnoho pochodů v organismu a křivky dávající do souvislosti počet slunečných hodin s depresemi hovoří za vše. Navíc na podzim ubývá ovoce a zeleniny a pohybu – na letní sporty už je zima a k zimním chybí sníh.
Zde je rada prostá. Využívejme slunečních dní, jak je to jen možné, nezapomínejme na pestrou stravu, dostatek ovoce a zeleniny a pohyb.
Ale můžou za to i Vánoce. Pro nás psychiatry a hlavně pro naše pacienty jedno z nejnáročnějších období v roce. Křesťanský rozměr Vánoc v naší společnosti není příliš silný, přesto však nemusí, a neměly by ztratit určitý duchovní přesah.
Co trápí většinu mých pacientů? Z příležitosti se ztratila povinnost. Vánoce pro ně neznamenají – můžu potkat své bližní, budeme mít zase čas se setkat jako rodina. Ale – zase budu muset všechny vidět a tvářit se, že je mám rád.
Vánoce jsou zpětnou vazbou o fungování rodiny. A pokud se někdo o rodinné vztahy celý rok nestará, nelze se divit, že ten jeden den v roce může být velmi obtížný.
Zvykli jsme si očekávat dokonalost a Vánoce se tedy pro mnohé staly diktátem dokonalých dárků. Dárek je přitom příležitost, jak někomu dát najevo, že na něj myslím, že přemýšlím, co má rád, co by se mu mohlo líbit. A že mám právo se mýlit.
Předpokládám, že širší rodina nikdy nebyla útvarem, ve kterém by se všichni milovali. Rodinné vztahy byly, jsou a budou komplikované. Ale i tak se můžeme respektovat. Vánoce jsou příležitostí si uvědomit, že i s těmi bližními, kteří jsou jiní, nepříjemní, které bychom si dobrovolně za přátele nevybrali, nás váže určité pouto. Třeba jen to, že si je někdo z těch, které milujeme, vybral za partnera.
Vánoce jsou velmi obtížné i pro ty, kdo jsou sami. Pro ty, co nemají partnera to může být šance být sám se sebou, čas k zamyšlení. Pro ty, kteří své bližní ztratili zase další možností k rozloučení. V současnosti neumíme příliš truchlit, smutku se snažíme spíš vyhnout. Přitom čím více se mu vyhýbáme, tím déle trvá. A je hezké mít čas i na ty, kteří už nejsou mezi námi.

MUDr. Tomáš Rektor, psychoterapeut, psychiatr a vedoucí lékař Terapie.info