Moderní kamery nedají zločinu šanci

8. 10. 2013

Není žádným tajemstvím, že v Praze 1 máme trvalý nedostatek policistů i strážníků. Tento smutný fakt potvrzuje také analýza bezpečnosti, kterou si nechala zpracovat radnice Prahy 1. Analýza vznikla na základě shody napříč politickým spektrem – její vznik podpořili kromě mne také kolegové, radní Ivan Solil a další člen bezpečnostní komise Richard Bureš.
A jaké jsou závěry analýzy? Chybějící policisty lze nahradit pouze efektivním kamerovým systémem. Ten je potřeba rozšířit a modernizovat tak, aby se stal skutečně účinným nástrojem a „živýma očima“, jak jsem uvedl.
Připravujeme proto vznik dohledového centra, které vybavíme potřebným software. Když kamera zachytí podezřelé pohyby, pracovník dohledového centra podnět vyhodnotí a v případě potřeby ihned zkontaktuje policejní hlídky. Stejně budou vyhodnocována hluková čidla a čidla monitorující aktivity sprejerů. Hlídky v terénu pak budou moci i samy vyhodnocovat tyto výstupy na přenosných zařízeních, takže celý systém bude opravdu komplexní.
Nikdo se ale nemusí obávat nějakého „velkého bratra“. Systém budeme zpočátku samozřejmě „ladit“. Jeho konkrétní využití navíc budeme konzultovat s odborníky z příslušných institucí – cílem je mít podobně kultivovaný a přitom kvalitní kamerový dohled, jako je například v Londýně. Všichni zainteresovaní pracovníci pak budou také náležitě proškoleni, aby například dobíhání tramvaje nebylo vyhodnoceno jako závadový pohyb.
Součástí analýzy bezpečnosti jsou i další opatření, například osvětlení přechodů v Praze 1. O řadě dalších aktivit v bezpečností oblasti se můžete dočíst také v radničním měsíčníku Prahy 1 a na webu městské části.

Zdeněk Skála, zastupitel