× Staňte se našimi členy!

Elektronická aukce

9. 10. 2013

Přestože jsme se snažili o co největší propagaci, účastnilo se jí jen 178 domácností a 21 podnikatelů. Snad to bylo tím, že sběr údajů probíhal v průběhu o prázdninách, nebo, že by zapůsobila masivní mediální kampaň distributorů energií, snažících se celou akci znevěrohodnit?
Snaží se lidem vysvětlit, že ta úspora je jen zdánlivá, a to, co se slibuje není vůbec pravda. že energie se skládá z poplatků, kterých se aukce netýká a ze silové energie, která tvoří 40 % ceny a tak úspora 30 % ze 40 % je vlastně jen 13 %, tedy mnohem míň, než se zdá, a že těch pár stovek úspory ani nestojí za to, opustit solidního distributora, přijít tak o všechny výhody a jít do rizika s neprověřeným pokoutním distributorem, který dodá jen holé energie nezajistí ty ostatní výhody.

Elektronické aukce

Mají pravdu v tom, že aukce byla jen na silovou energii, ostatně Energetický regulační úřad chystá snížit i neúměrně vysoko nastavenou část platby za obnovitelné zdroje – tedy daň na náklady solárníků.
A pokud jde o ztracené výhody solidních distributorů? Já osobně jsem ochoten oželit kartu plynáren, za kterou můžu jít se slevou někam na pizzu nebo jet se vykoupat se slevou do aquaparku do Budějic.

Elektronické aukce

Ale výsledky aukce, které jsou zřetelně zobrazeny v připojených grafech jsou rovněž vyjádřeny v korunách celkové úspory. A tak víme, že 174 občanů celkem ušetřilo téměř milion korun – tedy v průměru 5 tisíc ročně – nebo chcete-li 500,- měsíčně
Pokud jde o komerční subjekty, kam patří kromě podnikatelů npř. i SVJ, tak 21 firem uspořilo 462 334,- tedy v průměru zhruba 22 000,- ročně, to je 1 830 korun měsíčně.

Elektronické aukce

Je-li možná taková úspora jen díky tomu, že se sdruží prostí lidé a v aukci se soutěží najednou velká spotřeba energie, ukazuje se, jak „velkej vejvar“ energetické firmy mají a jsou pochopitelná jejich hysterická „dobře míněná“ varování ve všech mediích..
Proto jsme se rozhodli uspořádat druhé kolo na podzim. Nyní radnice uspořádala obdobnou aukci energií jednak sama pro sebe, tak i pro školy a nemocnici. A výhledově připravujeme i aukci na telefonní poplatky a pohonné hmoty, kde nyní pro nás firma eCentre, která elektronickou aukci organizuje, zkoumáme možnosti a technické podmínky.

MUDr. Jan Votoček, zastupitel