RUD: Rozpočtové určení daní

30. 11. 2011

TOP 09 plní zásadní část závazků tohoto volebního období – reformu rozpočtového určení daní.

Na podzim by měl Parlament schválit novelu zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). Novelu již předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) do připomínkového řízení. Podle jeho návrhu by se měly rozdíly v příjmech ze sdílených daní na jednoho obyvatele mezi největší a „nejchudší“ obcí v ČR snížit ze současného 4,5násobku na maximálně trojnásobek a přiblížit se tak standardům běžným v zemích EU.

Změna v rozpočtovém určení daní je pro TOP 09 naprostou prioritou. „Koaliční smlouva mezi TOP 09, ODS a VV řeší otázku rozpočtového určení daní. V ní je mimo jiné uvedeno, že je nutné snížit diskriminační rozdíl příjmů na obyvatele mezi „nejchudší“ a „nejbohatší“ obcí a přiblížit tak rozpočtové určení daní úrovni obvyklé ve vyspělých zemích Evropské unie. Až bude návrh novely schválen, skončí tak diskriminace osmdesáti procent občanů v České republice,“ říká místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Právě proto, že velká města jako Plzeň díky novele zákona bohužel přijdou o značnou část svého rozpočtu, součástí připravovaného návrhu je také klauzule o tom, že stát bude několik let posílat čtyřem největším městům kompenzace, tedy mimořádné příspěvky na to, aby se mohla s chybějícími stamiliony lépe vyrovnat. Nicméně prioritou vedení plzeňské radnice stále musí být především řídit Plzeň hospodárně, lépe zvažovat budoucí investice a nemrhat veřejnými prostředky,“ zdůrazňuje předseda plzeňské organizace TOP 09 Ondřej Ženíšek.

Místopředseda krajské organizace TOP 09 Tomáš Jílek pak dodává: „Dopad pro Plzeňany by neměl být drastický, protože ministerstvo souhlasí s tím, že kompenzace rozdělí do šesti, namísto do čtyř let. Za tu dobu se snad zlepší výběr daní a pozitivní vliv by měl mít i předpokládaný hospodářský růst.

Důležitost přijetí novely zákona o RUD pro menší obce i města vyzdvihuje pak poslanec TOP 09 za Plzeňský kraj a klatovský radní Michal Janek: „Stávající znění zákona při rozdělování sdílených daní výrazně zvýhodňuje obce a města nad 150 000 obyvatel. V Plzeňském kraji by přijetí novely pomohlo mnoho malým obcím, které mnohdy nemohou sehnat ani finanční prostředky na spolufinancování dotací či na životně důležité investiční akce. Kromě nich by novela finančně posílila i poměrně větší města. Například druhé největší město Plzeňského kraje - Klatovy – by v případě schválení novely získaly do svého rozpočtu téměř 30 miliónů Kč (přesně 29 625 700,- Kč). Taková částka není opravdu v městském rozpočtu zanedbatelná a umožnila by další rozvoj města. Schválení novely zákona o rozpočtovém určení daní tak vnímám jako správné.

Na webových stránkách Starostů a nezávislých si nyní můžete na speciální kalkulačce vypočítat, jak si stojí na novém modelu financování samospráv Vaše obec před změnou RUD i jak na tom bude po ní.

Teoretický propočet sdílených daňových příjmů obcí a srovnání současného systému RUD s aktuálním návrhem Ministerstva financí ČR z května 2012, který již byl schválen Vládou ČR

"RUD nesmí být odloženo!": zaznělo na setkání starostů Plzeňského kraje s poslanci a senátory 30.11. 2011 v Plzni