Poslanci za Plzeňský kraj Michal Janek a Jaroslav Lobkowicz (TOP 09) vyzvali senátory ČSSD a KSČM za schválení zákona o rozpočtovém určení daní. Ten znamená nejen spravedlivější a férový přístup státu k obcím a městům, ale také více peněz pro menší obce. Nový zákon, budou nyní schvalovat senátoři. Platit by mohl od ledna. „Proto jsme se rozhodli oslovit především levicové politiky v Senátu, aby tento zákon užitečný všem občanům, podpořili,“ říkají Jaroslav Lobkowicz a Michal Janek.

Je to velmi dobrý zákon pro řadu malých obcí. Pro ně bude znamenat výrazné zlepšení rozpočtu," říká Jaroslav Lobkowicz. Obecní samosprávy i těch nejmenších obcí už budou moci rozhodovat o tom, co je potřeba ke zlepšení života u nich v obci a nebudou muset shánět na všechny projekty dotace různě po ministerstvech. Zabráníme tím i korupci, dodal Michal Janek.

Zákon radikálně snižuje rozdíl v příjmech mezi obcemi. Dosud největší město získává z daní na jednoho obyvatele 6,5 krát více než stovky dalších menších měst a obcí. Přestože daně platí občané velkých i malých obcí stejné. Novela zaručuje, že každá obec dostane z daní minimálně 9 tisíc korun na obyvatele. Obce získají do rozpočtů navíc 12 miliard korun. Nejvíce si polepší obce s 500 až 50 tisíci obyvateli. Díky změně si obce budou moci dovolit lepší služby pro své obyvatele, získají více peněz na svůj provoz, na školy, školky, opravy i obecní investice, na podporu sportu, spolků a mimoškolní aktivity dětí. Pomůže také místním firmám, obce mohou investovat ve stovkách nových drobných zakázek.

Jako poslanci jsme tento spravedlivější princip, který přinese obcím a městům v Plzeňském kraji navíc potřebné miliony, podporovali a nově také schválili. Vyzýváme senátory ČSSD a KSČM, aby pro návrh při projednávání v Senátu zvedli ruku. My bychom to určitě udělali.

Jaroslav Lobkowicz a Michal Janek, poslanci TOP 09 za Plzeňský kraj a kandidáti do Senátu

Chcete se k výzvě přidat? Připojte svůj podpis pod petici: https://my.top09.cz/podpisove-akce/detail/8

Chcete vědět, kolik peněz dostává právě vaše obec? A kolik získá podle nového zákona? Na stráncewww.obcelidem.cz naleznete víc. Rozpočtové určení daní je systém financování všech obcí a měst v České republice. Zákon a vyhláška stanovuje, podle jakého klíče se rozděluje výnos sdílených daní mezi stát, státní fondy, obce a kraje. A také říká, jak se tyto peníze dělí mezi konkrétní obce a kraje. Z některých daní, které stát vybere (DPH, z příjmů fyzických a právnických osob), dostanou obecní rozpočty nově více než 20 procent.

Eva Šafránková
krajská manažerka

Nové rozdělení daní je dobrá zpráva pro obce
20. 7. 2012

Nové rozdělení daní je dobrá zpráva pro obce

Poslanecká sněmovna schválila v pátek 13. července zákon o rozpočtovém určení daní. Překvapila tím mnohé starosty obcí. Ti po mnoha zkušenostech nevěřili, že by obce mohly dostat víc peněz v době, kdy se příjmy státu z daní spíše snižují a šetří se. V době, kdy se stát snaží víc nezadlužovat. Velkým překvapením bylo také to, že se na rozdíl od minulých změn mírně ubralo největším městům.

Celý článek
Staré a nové RUD? Jako Favorit a Superb, rozdíl jako hrom.
19. 7. 2012

Staré a nové RUD? Jako Favorit a Superb, rozdíl jako hrom.

Pan Martin Zrzavecký, náměstek primátora města Plzně se vyjádřil na svém blogu tak, že nové rozpočtové určení daní nevyhovuje nikomu, ani obcím do 2 000 obyvatel. Je to podobné konstatování, jako kdyby se řeklo, že nový Superb je špatný proto, že např. v jeho přehrávači chybí nějaká funkce, proto je lépe jej nekupovat a jezdit starým Favoritem, který přehrávač nemá vůbec.

Konec rozpočtové diskriminace menších měst a obcí
23. 5. 2012

Konec rozpočtové diskriminace menších měst a obcí

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes předloží vládě návrh novely rozpočtového určení daní (RUD). TOP 09 a Starostové a nezávislí tímto krokem plní zásadní část svého programu a odstraňují diskriminaci menších obcí.

RUD: Rozpočtové určení daní
30. 11. 2011

RUD: Rozpočtové určení daní

TOP 09 plní zásadní část závazků tohoto volebního období – reformu rozpočtového určení daní.

Co bude s chudou Plzní?
27. 9. 2011

Co bude s chudou Plzní?

Hysterie v ODS nad návrhem novely rozpočtového určení daní z dílny Ministerstva financí je pochopitelná. A to i přesto, že pro Plzeňský kraj to bude v nejhorším případě při vhodně zpracovaném rozpočtu a umírněnosti znamenat asi jen to, že v jeho metropoli se během ekonomické krize nebude stavět nové divadlo, rekonstruovat fotbalový stadion...