Kandidát na hejtmana Plzeňského kraje

Ing. Pavel Čížek, starosta Spáleného Poříčí, STAN

Narodil se  20.4.1964 v Plzni. Vystudoval gymnázium a VŠ zemědělskou v Praze, pracoval jako agronom, zabývá se ovocnářstvím. Je ženatý, má 3 děti. V letech 1990 – 1994 působil jako zástupce starosty, od roku 1994 je starostou  Spáleného Poříčí (2600 obyvatel).

V letech 2000 – 2004 byl zastupitelem Plzeňského kraje - předseda Komise pro životní prostředí. Je předsedou hnutí Starostové a nezávislí v Plzeňském kraji. Ve Spáleném Poříčí  pod jeho vedením vznikla církevní střední škola s ekologickým a sociálním oborem, byly dostavěny a opraveny školské budovy, byla postavena infrastruktura – plyn, kanalizace, vodovod, čistička, chodníky, cesty, silnice, sběrný dvůr, město zaměřuje na ekologii – obnova krajiny, lesů, rybníků, vytápění budov tepelnými čerpadly, kořenová čistička, zateplování, Ekocentrum atd. V Poříčí bylo postaveno 100 bytů, včetně bytů pro seniory a sociálně potřebné. V roce 1996 získalo Spálené Poříčí statut města. Za obnovu památek bylo odměněno titulem "historické město roku", jako zatím nejmenší sídlo v republice. Pavel Čížek je spoluautorem knihy Vyprávění z Podbrdska.

Čížek: Pohřbené jistoty základního vzdělání

31. 1. 2012
„Novou koncepci financování regionálního školství považujeme za nepromyšlenou. V důsledku totiž může vést až k vylidňování venkovských oblastí, a to si Plzeňský kraj nemůže dovolit,“ říká lídr do krajských voleb za TOP 09 a hnutí STAN Pavel Čížek. Změna financování regionálního školství je útokem zejména na základní školy s prvním i druhým stupněm výuky, které jsou mnohdy zásadní pro chod menších obcí. Díky jednokriteriálnímu hledisku prosazovanému nyní ministerstvem školství, tedy počtem žáků ve třídě, bude totiž ohrožena až třetina úplných základních škol v Plzeňském kraji.
Číst více