Rozhovor s kandidátem na primátora Michalem Vozobule

20. 9. 2018

TOP 09 byla v uplynulých letech na radnici Plzně k vedení města nejkritičtější. Volební lídr TOP 09 Michal Vozobule tvrdí, že radnice nevyužívá dobře své možnosti k omezení vzniku montoven nebo v oblasti bezpečnosti.

 

PLZEŇ Na billboardech za jednotlivými hesly používá TOP O9 dovětek: Plzeň, jak má být. Jaká tedy má podle jejich zástupců být? „Nabízíme vizi, podle které to znamená hotovou infrastrukturu, lepší možnosti trávení volného času, třeba na sportovištích. Zároveň se zabýváme tématem podmínek pro cyklisty. Chceme, aby bylo kolo bráno jako regulérní dopravní prostředek ve městě. Také nechceme další obří montovny,“ říká volební Lídr TOP 09 Michal Vozobule. Za další důležité téma považuje nakládání s dešťovou vodou a zelení.

 

* Vzhledem k letošnímu extrémně horkému a suchému létu se problematika související s nedostatkem vody odráží v komunální kampani. Vy víte, jak by na situaci mělo nebo mohlo město reagovat?

 

            Poslední měsíce ukázaly, že město si s horkem a suchem neumí moc poradit. O některých záležitostech, které s tím souvisí, se mluví léta, ale dlouho to nikdo nebral vážně. Teď se to možná změní, leckdo se k tomu tématu začíná hlásit. Máme připravené nějaké konkrétní projekty, které bychom chtěli prosazovat. Patří k nim například projekty Voda pro Bolevák a Voda pro Borský park. Důležitá je podpora zelených střech například na školách, jejichž zřizovatelem je město.

 

* Zmínil jste se o otázce montoven. O těch se před volbami mluví často. Jak myslíte, že má radnice počet montoven regulovat?

 

            Město k tomu má nástroje územního plánování. Má možnost vydávat územní studie, které stanovují podmínky využití daných prostorů. Samozřejmě není možné tvrdit, že se Plzeň má úplně vzdát průmyslu. Ale pokud má být někde lehká průmyslová výroba, nemá to automaticky znamenat, že tam bude obří hala. V 90. letech byla průmyslová zóna Borská pole pro město maximálně pozitivní kvůli vzniku pracovních míst. Dnes ale představuje infrastrukturní problém, například proto, že největší sídliště máme na druhé straně města. Zároveň je většina tamní výroby jednoduchá. Je třeba se víc zaměřit na to, aby byla Plzeň připravena na výrobu s vyšší přidanou hodnotou. Potenciál k tomu například v souvislosti se Západočeskou univerzitou je. Domnívám se také, že firmy, které zde působí, měly výhodné podmínky a je třeba otevřít diskusi o tom, aby začaly městu něco vracet. Mohlo by se to týkat například snížení počtu zahraničních dělníků nebo činnosti pracovních agentur, aby se začaly chovat rozumně i ve vztahu k zaměstnancům. Zatím mi ale připadá, že město znovu a znovu přistupuje na to, že tady velké montážní haly budou vznikat.

 

* Upozorňujete na to, že by radnice měla věnovat větší pozornost problematice vzdělávání. Myslíte, že na to může mít město podstatný vliv?

 

            Ano. A domnívám se, že se jedná o podceňovanou kapitolu života ve městě. Obvykle končí v rovině: město zřizuje základní školy a posílá jim provozní peníze. My si myslíme, že je třeba se pořádně podívat na provozní náklady škol. V řadě případů jsou školy podfinancované a to jim brání v rozumném rozvoji a nabízení služeb, které jsou pro město důležité. Chceme navýšit příspěvek školám alespoň o deset procent. Ať si pak ředitelé rozhodnou, na co je použijí. Myslíme si, že je potřeba se zamyslet nad tím, co která škola potřebuje. Město může být i mnohem aktivnější v podpoře škol v oblasti vzdělávání učitelů nebo v podpoře konkrétních vzdělávacích programů. Možná by bylo dobré prosadit, aby vznikly preventivní programy pro děti, zaměřené například na problematiku drog a šikany, kriminality, kritického myšlení nebo orientace v současném světě. Město by při tom nemělo školám nic diktovat, ale nabízet pomoc při vytváření vhodného prostředí.

 

* TOP 09 v posledním volebním období jako první znovu zavedla téma stavby akvaparku. O něm se v Plzni mluví snad dvacet let. Z ekonomického hlediska je stavba a provoz akvaparku hodně nákladná a sporná záležitost. Proč tedy myslíte, že je to důležitý projekt, ve kterém se má město angažovat?

 

            Přednost musí mít samozřejmě dokončení městské infrastruktury, jako jsou například okružní silnice, kanalizace a vodovody. Navíc my říkáme, že případná stavba akvaparku nemá být primárně investice města. Myslím, poptávka po akvaparku tady je, ale nemělo by jej stavět město. Dosud byla v tomto ohledu městem udělaná vážně pouze vyhledávací studie, kde byla vytipovaná některá místa, a nastínilo se, kolik by zhruba stál provoz. Pojďme to tedy probrat, a pokud se shodneme, že akvapark chceme, můžeme připravit model, který by příliš nezatížil rozpočet města a zároveň vytvořil možnost pro jeho vznik. Navíc si myslím, že jeho vybudování by bylo pozitivní i pro městské bazény, které mají dnes problémy s kapacitou pro rekreační a sportovní plavání a výuky plavání.

 

* Hodně stran se v kampani zaměřuje na posílení bezpečnosti ve městě. Připouštíte nárůst výdajů na městskou policii, když jste to dosud kritizovali?

 

            Musíme se bavit o tom, co přesně strážníci mají dělat. Za poslední volební období se zvýšil rozpočet městské policie o 60 milionů korun. Na co? Otázka bezpečnosti je v Plzni zřejmě otázkou osobního pocitu. To je legitimní. Město pak může dělat některé kroky, aby povědomí o bezpečnosti občanů v Plzni posílilo. Například se hodně zaměřit na vytipované lokality, které jsou problematické. Pokud se ve městě říká, že Americká třída bývá po nocích o víkendech válečná zóna, pak tam mají dvě nebo tři hlídky strážníků kroužit. Nebo Policie ČR napsala poměrně jasnou zprávu o tom, kde by z hlediska bezpečnosti neměly být ve městě herny. Přesně popsala místa, která i my považujeme za nejrizikovější. Jedním z nich je Americká třída. A co se stalo? Nejen Americká, ale i další riziková místa zůstala v seznamu míst, kde je hazard povolený. To je nepochopitelné, když se lidi z vedení města zaklínají bezpečností ve městě.

 

* V uplynulém volebním období byla TOP 09 v opozici na radnici nejvýraznější. Často jste vedení města kritizovali. Existuje něco, za co byste jej naopak pochválil?

 

            Myslím, že je dobře nastartovaný systém sociálního bydlení. Domnívám se, že v této oblasti je odvedená slušná práce, a pokud na to další vedení města naváže, problém sociálního bydlení v Plzni vyřeší. A bylo dobře, že se v posledním volebním období nezapomínalo na sociální služby a neziskové organizace. Myslím, že v rozpočtu města je ještě další prostor pro jejich dofinancování. Lidé, kteří působí v sociálních službách, jsou stále špatně placení, i když dělají velmi náročnou práci. Třetím kladem končícího volebního období je skutečnost, že projekt Evropského hlavního města kultury 2015 přinesl příliv turistů do Plzně. O městě se víc ví, a to přináší peníze do místní ekonomiky.

 

* Jak vnímáte problém s kulturním domem Peklo, který je uzavřený, protože se ukázalo, že je v havarijním stavu?

 

            Myslím, že je to důsledek nerozhodnosti vedení města v posledním volebním období. Nedokázali dostatečně investovat nebo nějaké investice připravit. Roky se tady žonglovalo s tím, jestli se rekonstruuje Depo nebo Peklo. Není rekonstruované ani jedno. Je to důsledek podivné metody rádoby kompromisů. Pokud dospějeme k tomu, že Peklo je potřeba a má mít konkrétní dramaturgii, pak je nutná zásadní rekonstrukce. Ale taková, aby z toho zase nebyla ostuda.

 

Michal Vozobule Kdo je a za koho kandiduje * Předseda plzeňské TOP 09 a zastupitel města Plzně Michal Vozobule se narodil 8. prosince 1980 v Plzni. * Vystudoval politologii a evropská studia. Pracuje jako pedagog, lektor. * V roce 2010 se stal zastupitelem města Plzně, kde i po volbách 2014 vede zastupitelský klub TOP 09. Zaměřuje se zejména na oblasti kultury, vzdělávání, veřejných zakázek a transparentnosti veřejné správy. * V roce 2010 byl zvolen i do zastupitelstva městského obvodu Plzeň 1, kde byl čtyři roky předsedou kontrolního výboru.

    Jaroslav Nedvěd       

20.9.2018    Mladá fronta DNES    str. 16    Kraj Plzeňský

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme