Ženíšek: Vrtěti psem v prezidentově českém podání

28. 7. 2015

Nemohou slova Miloše Zemana namířená proti Islámskému státu vyvolat nebezpečné kroky vůči naší republice? A nevrací se doba ostnatých drátů na hranicích? I o tom byla řeč s poslancem a místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem, který v rozhovoru také okomentoval prezidentovo odhodlání bránit zemi před islamisty se zbraní v ruce.

V Maďarsku se uplynulý víkend konaly velké manifestace proti utečencům. Na hranicích se staví ploty a zdi. Není čas, jak vyzývá prezident Zeman, přemýšlet nad rozmístěním naší armády na hranicích?

Myslím, že ne. Česká republika nemá vnější hranici EU a v EU platí, díky Bohu, stále ještě schengenský režim. Pak si také neumím představit, co by tomu řekli naši spojenci, Slováci či Poláci, kdyby na ně na hranicích čekala naše armáda.

A co zevrubné kontroly na hraničních přechodech? Nebudeme oživovat pohraniční stráž? Není toto všechno návrat do doby zdí, ostnatého drátu a minových polí?

Pevně věřím, že ne, to by byl opravdu krok zpět, a to si většina lidí nepřeje, doufám. Občas se ale najdou tací, kteří by nejraději tu naši českou kotlinku zabetonovali, aby nikdo nemohl ven a nikdo sem, a myslí si, že tak se přede vším a přede všemi nejlépe ochrání. A překvapuje mě, že i po odchodu Václava Klause z české politiky je tato myšlenka stále živá, a to nejenom u politiků typu Okamury.

Co říkáte prohlášení prezidenta, že by šel se zbraní v ruce bránit zem před islamisty?

Je to od prezidenta úctyhodné, ale nevěřím, že by to naší armádě v boji nějak pomohlo. Ledaže by se protivník tak lekl, že by hned utekl.

Nepřivádějí tato, pro někoho až silácká prohlášení pozornost různých islamistických buněk nebo i jiných extrémistů? Nezhoršuje tím prezident nevědomky bezpečnostní riziko?

Prezident republiky se naopak domnívá, že se tím bezpečnostní riziko zmenšuje. Domnívá se, že když to nějaký bojovník Islámského státu zaslechne a ještě si k tomu vybaví dnes již světoznámou fotku prezidenta republiky v bojovém člunu s pádly na rybníku, tak ho to určitě odradí. Pan prezident hlavně velmi dobře zná film Vrtěti psem. Umí velmi dobře a cíleně odvádět pozornost stejně jako ve zmíněném filmu. Všimněte si, že pokaždé, když je nějaký problém s jeho kancléřem a jeho majetkovými přiznáním nebo s virózou prezidenta, objeví se například nesmyslná kauza Peroutka či pro média ohromující výrok prezidenta o tom, že by šel jako první v řadě s puškou v ruce bojovat.

Pojďme na Ukrajinu. Po událostech v Mukačevu a Zakarpatí stále trváte na vašem názoru, že tam není občanská válka, jak často a ráda prohlašuje naše hlava státu?

Pokud je mi známo, tak na západě Ukrajiny šlo o vyřizování si účtů mezi skupinami ovládajícími obchod s cigaretami; a ukrajinské bezpečnostní složky zasáhly.

Jaký máte názor na to, že Polsko ustupuje od vojenské pomoci Ukrajině? Je to způsobeno jejich novým prezidentem?

Myslím si, že ne. Polsko pořád patří k nejaktivnějším směrem k Ukrajině v rámci Visegrádské skupiny států. V tomto směru jsem doufal, že naše vláda, především pak ministerstvo zahraničních věcí, budou mnohem aktivnější. Bohužel jsem se mýlil.

Rusko se zdá být oázou klidu a míru. Je to podle vás realita nebo určitá proputinovská rétorika ruských médií? Taková pěkná mýdlová bublina?

Oáza klidu a míru? Vždyť je to země, která útočí na několik zemí najednou. Má svoji armádu na zabraném Krymu, v Abcházii, Jižní Osetii či v Podněstří. Podle mezinárodního práva má tedy svoji armádu na území Ukrajiny, Gruzie a Moldavska, a to bez souhlasu tamních vlád. A při vzpomínce na události v Čečně je spojení Ruska a oázy míru vůbec absurdní.

Zdroj: Parlamentní listy, 27. 7. 2015.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme