Ženíšek: Stát by měl být především službou. Ne šikanou občanů

6. 10. 2017

Co považujete za nejdůležitější z programu Vaší strany?

 

Marek Ženíšek:

Za nejdůležitější považuji náš odpovědný přístup k veřejným financím. Ne zbytečně utrácet, ale odpovědně investovat. To souvisí i s naší vizí moderního státu. Stát by měl být především službou, a ne šikanou občanů. Chceme také snížit odvody na sociálním pojištění všem o 8%, a jsme jediná politická strana, která ve svém volebním programu nerezignovala na reformu penzí. Česká republika může být velmi úspěšnou zemí, ale to nepůjde bez promyšlených změn ve školství.

My z našich principů neuhýbáme, neuhneme, a to je asi hlavní přidanou hodnotou našeho volebního programu.

 

Co je podle Vás největším problémem kraje, ve kterém kandidujete?

 

Marek Ženíšek:

Já osobně vidím tři hlavní problémy Plzeňského kraje. Především je to dopravní situace v Plzeňském kraji. Vnímám, že Plzeň, jakési srdce celého Plzeňského kraje, potřebuje nutně dobudovat kvalitní dopravní systém. Vedle toho je určitým problémem nedostatek personálu v krajských nemocnicích. A v neposlední řadě je to pod financování regionálního školství.

 

Jak byste z pozice poslance chtěl tento problém řešit?

 Marek Ženíšek:

Já jako poslanec budu maximálně podporovat a hájit zájmy Plzeňského kraje v Poslanecké sněmovně, především pokud se to bude týkat legislativy, která právě třeba umožní pomoci s financováním, ať už školství nebo zdravotnictví.

Na druhou stranu v Plzeňském kraji asi zvýšení mezd nebude jenom stačit. Je potřeb mít ucelenou strategii a koncepci. Ta zatím chybí a je v rukou kraje jako takového.

Jaké jsou podle Vás největší neduhy české společnosti?

 

Marek Ženíšek:

Já se obávám, že ne vždy si uvědomujeme, že svoboda a demokracie nejsou zadarmo, a že je potřeba za tyto hodnoty bojovat. Také máme velmi často tendenci vidět jenom ty špatné věci. Ano Evropská unie není úplně bez chyb, ale díky našemu členství v ní zažíváme prosperitu o které se nám před 20-ti lety třeba ani nesnilo.

 

Jste pro přijetí Eura? Pokud ano, v jakém časovém horizontu?

 

Marek Ženíšek:

Jednoznačně jsme pro vstup do Eurozóny. A ze všech zemí, které někdy do Eurozóny vstupovali, tak jsme na Euro nejlépe připravení. Chybí ale politická vůle a odvaha. My ji ale máme a pokud budeme chtít, tak můžeme Eurem platit již na konci volebního období.

 

Jste spokojen s prestiží jakou má politika mezi lidmi? Pokud ne, co chcete udělat pro její zvýšení?

 

Marek Ženíšek:

Ta prestiž je velmi nízká a politika jako taková má mezi občany velmi negativní nálepku, což je něco s čím jako politik nemohu být určitě spokojen. Nejenom já, ale celá TOP 09 chceme navrátit důvěru v politické strany a v celý politický systém. Nedomníváme se ale že řešením je nabízet určité populistické recepty, ale že je to skutečně v odpovědném přístupu k politice jako takové.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme