Ženíšek: Naší vizí je přijetí eura

20. 10. 2017

TOP 09 jde do parlamentních voleb po dlouhé době sama, už není v uskupení se Starosty. „Neuhýbáme z našich postojů a principů, ať jsme v opozici nebo ve vládní koalici. I když víme, že v téhle zemi je nálada vůči Evropské unii spíše negativní, jsme jedinou pravicovou proevropskou stranou. Naší vizí je přijetí eura,“ shrnul priority místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek z Plzně, lídr krajské kandidátky do nadcházejících parlamentních voleb.

* Co váš program a vize mohou přinést člověku z malého městečka?

Konkrétně? Chceme miliardy na zlepšení školství, máme přitom představu o snížení daní. Snížení odvodů na sociální pojištění o osm procent by každému přineslo nejméně tisíc korun ve výplatě. Máme celou řadu konkrétních návrhů. Nadcházející volby jsou o vizi České republiky na dalších pět deset let.

* Ale to politici říkají každé volby...

Ty nadcházející jsou vážně nejdůležitější od roku 1990. Nechci burcovat lidi, aby volili jen TOP 09. Pokud dají hlas demokratické straně, bude to dobré. Je ale důležité k volbám přijít a nenechat rozhodovat ostatní. Komunisté, voliči Tomia Okamury a podobných stran jsou velice motivovaní. Nejhorší je představa, že když k volbám nepůjdu, rozhodne za mě někdo jiný. V zemích s takovým přístupem to vždycky dopadlo blbě.

* Pro spoustu lidí je TOP 09 stranou hodného Karla Schwarzenberka, kterého vystřídal zlý Miloslav Kalousek. Co vy na to?

Tak to ale není. Bavil jsem se o podobných věcech s mnoha lidmi. Oba jsou otcové zakladatelé, vždy budou asi nejvíce vidět. Asi před rokem se psalo, že TOP 09 je stranou jednoho muže, Miroslava Kalouska. Troufnu si ukázat na mém případu, na Leoši Hegerovi nebo Markétě Adamové, že to tak není. Pokud na někoho působí lídr negativně, srovnejme jej s lídry jiných stran. Když řada lidí vzhlíží k Andreji Babišovi, stejně tak ho podle průzkumu 70 až 75 procent voličů nemůže vystát. Na těch 70 procent může působit mnohem hůře než některé charakteristiky našeho předsedy. Vylučovací metodou pak přijdu na to, že TOP 09 na tom není tak špatně.

* V programu máte spoustu bodů z každé oblasti, které chcete prosadit a co nedopustíte. Vše myslíte vážně?

Pokud politická strana nezíská ve volbách 51 procent hlasů, musí po vstupu do koalice najít programové průniky, aby vznikl kompromis vládního prohlášení. V poslední vládě, na které jsme se podíleli, jsme zvolili tři priority – finance, sociální oblast a zdravotnictví. Chvíli jsem byl náměstkem ministra zdravotnictví, tak vím, že se kroků udělalo hodně, i když hrozily odchody lékařů.

* Nebylo by lehčí jít do voleb se třemi čtyřmi věcmi, které jsou prioritou, a od kterých za žádnou cenu necouvnete?

A pak nás zkritizujete, že nemáme volební program! Už teď se dají hlavní priority odvodit z věcí, které se objevují na billboardech. Pro nás je základem odpovědný přístup k financím, kdy by se při hospodářském růstu mělo investovat pro budoucnost, a ne vše rozpustit v mandatorních výdajích státu. A druhým bodem je být rovnocenným partnerem v Evropské unii. Nesdílíme představu, že si počkáme, jak se v ní co změní, a vybereme si až pak. Důležité je lidem vysvětlovat, že je holým nesmyslem být jakýmsi mostem. Pro Českou republiku v srdci Evropy je to strašně nebezpečné už i proto, že po mostech se hlavně šlape, ať zleva nebo zprava. Naší vizí je, aby se nejlépe ještě za působnosti nadcházející vlády začalo v ČR platit eurem.

* Odpůrci eura tvrdí, že když přestaneme platit korunou, vzdáme se části své identity. A bude ještě víc vidět, že vedle Rakušanů a Němců jsme chudí příbuzní...

To jsou typické argumenty, ani jeden v podstatě není pravdivý. Nemyslím si, že by Francouz, Němec, Holanďan nebo Belgičan měli ztracenou identitu, když přestali používat frank, marku nebo gulden. Když je pohyblivý kurz mezi eurem a českou korunou, firmy dovážející zboží aktuální kurz zohledňují v jeho konečné ceně. I zkušenosti ze Slovenska jsou takové, že existují nástroje, aby po přechodu na euro nedošlo ke zdražení zboží. Na určitý čas může být fixace cen a po nějakou dobu na cenovkách i přepočet na původní koruny, aby člověk mohl kontrolovat, zda obchodník nezaokrouhluje ceny nahoru.

* V posledních sedmi letech jste byli vládní stranou i v opozici. Co bylo horší?

Myslím, že jsme si doslova vyžrali oba nejhorší extrémy. Byli jsme ve vládě, která skončila v očích veřejnosti velmi neúspěšně, dříve než měla. Přitom v oblastech, za které jsme byli odpovědní, chyběl poslední rok, aby veřejnost viděla pozitiva. Všechna tehdejší škrtání byla plánovaná na omezenou dobu s jediným cílem – zabránit propadu veřejných financí. Byli jsme jediná evropská země, která v době nejhorší ekonomické krize od druhé světové války dosáhla na zvýšení ratingu o jeden bod. Ale chyběla ona pověstná třešinka na dortu. Tu sklidila nastupující vláda, protože po nás převzala zdravé finance. To je asi nejhorší konec vlády, jaký se politické straně může stát.

* Můžete být konkrétní?

Dodnes je nám vytýkáno, že jsme jako pravice zvyšovali daně, daň z přidané hodnoty. Ale tehdy to bylo opatření do konkrétního data, které mělo zalepit díru po zahájení druhého pilíře důchodové reformy. Naši nástupci druhý pilíř zrušili, ale daně nechali zvýšené.

* A hodnocení čtyř let v opozici?

Pamatuji si na pocity marnosti před dvěma roky, kdy jsme opakovaně upozorňovali na problémy, ale pořád se nic nedělo. Měl jsem pocit, že člověk křičí do zdi, která vše pohlcuje, a vše je při starém. V minulosti končili politici díky tlakům médií za mnohem menší prohřešky než dnes.

* V Plzeňském kraji jsou problémy s cizinci z Východu, kteří sem přijeli za prací. Když ji ztratí, jsou z nich bezprizorní bezdomovci. Máte řešení?

Pokud policie bude aktivnější, více v ulicích, může situaci zlepšit. Prioritou číslo jedna je pocit bezpečí. V současné době potřebujeme v České republice obsadit 200 tisíc volných pracovních míst. Pokud chceme, aby ekonomika šlapala, bez cizinců to asi nepůjde. Ale už by se mělo začít řešit, že je špatně, když jsme montovnou Evropy. Struktura naší ekonomiky by se měla začít měnit. Montovny byly dobré v 90. letech, kdy tu krachovaly velké fabriky. Ale teď by pobídky měly jít do sfér nápadů a výroby zboží s přidanou hodnotou. To je cesta, jak zvyšovat platy. Budoucí vlády by s tím měly hned něco dělat, dokud roste ekonomika. Je potřeba propojení firem, středních a vysokých škol. Máme obrovskou výhodu, že jsme v blízkosti Bavorska, nejbohatšího regionu v Evropě. Myslím, že si i v našem kraji můžeme dovolit být mnohem ambicioznější a stát se inovačním centrem celé České republiky, takovým malým Silicon Valley střední Evropy.

* I když roste ekonomika, přibývá ghet s lidmi na dávkách, kteří nikdy nepracovali a pracovat nebudou. Co s tím?

Pokud někdo nechce pracovat, protože mu stačí sociální dávky, měl by si je zasloužit. Pracovat pro obec nebo město. Pokud to nebude akceptovat, dávky by se mu měly snížit. Je to o systematické a dlouhodobé aktivitě v sociální a pracovní oblasti. Musí ale být i politická odvaha začít sahat na dávky.

* Byl jste i náměstkem ministra spravedlnosti. Krajem teď hýbe pokus o vraždu vychovatele třemi mladistvými z výchovného ústavu z Domažlicka. Skutečně je režim v ústavech tak volný, že chovanci mají pocit pobytu v letním táboře?

Řeknu něco, co není příliš populární, ale ověřitelné. Alternativa zpřísněného režimu ukazuje, že výsledek není lepší než u mírnějšího způsobu. Oba extrémy – velmi přísný režim nebo volnost – jsou špatné. Ať je to ponižování v některých věznicích v USA, kde se snaží dostat důstojnost člověka na kolena, aby společnost viděla, že trest pro něj je plnohodnotný. Vedle toho jsou známé modely otevřených věznic ze severských zemí. Statistiky ukazují, že recidiva u obou přístupů je téměř stejná, jen u mírnějšího je větší naděje, že méně narušený chovanec má vyšší šanci na polepšení. Tvrdý režim může znamenat zatvrzení chovanců, a ven se pak mohou dostat ještě horší lidé. Ale tak to nemůže dopadnout. Na druhou stranu by stát měl mít na paměti, že musí ochraňovat společnost před nebezpečnými jedinci. Úkolem státu je vybalancovat kompromis. U nás se to nedaří. Jen detail na konec. Velmi dobré zkušenosti jsou ve světě s alternativními tresty domácího vězení. První výběrové řízení na elektronické náramky pro domácí vězně bylo vyhlášené v roce 2007. Máme rok 2017 a systém pořád není v provozu.

Petr Ježek

30.9.2017 Mladá fronta DNES str. 18 Kraj Plzeňský

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme