Vozobule: Čistá Plzeň má stále potíže s tříděným odpadem

22. 2. 2016

Čistá Plzeň má potíže s tříděným odpadem

Na nejproblémovějších stanovištích firma přidávala barevné kontejnery.

Problémy se zabezpečením pořádku na některých stanovištích kontejnerů na tříděný odpad trápí městskou společnost Čistá Plzeň. Ta loni v září převzala ve městě svoz odpadu z domácností. Počáteční potíže s běžným komunálním odpadem zhruba po pár měsících firma z větší části vyřešila. V případě tříděného odpadu - ukládaného do barevných kontejnerů - má ale systém slabiny a odpadky se leckdy hromadí u sběrných nádob. Někteří zastupitelé už to na radnici kritizovali a vedení města připouští, že s tříděným odpadem problémy trvají. „Situace se od října nezlepšila, dokonce se zhoršila i na místech, kde dřív problémy se svozem separovaného odpadu nebyly. Mnoho kontejnerových stání je ve strašidelném stavu. To je zásadní problém,“ prohlásil Michal Vozobule (TOP 09). Ten se domnívá, že potíže mohou vést až k tomu, že někteří lidé přestanou odpad třídit. „Protože hledat volné kontejnery je pro ně leckde složité,“ uvedl.


Náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) přiznal, že problematiku separovaného odpadu se nepodařilo ideálně vyřešit. Tvrdil přitom, že systém často zneužívají podnikatelé, kteří do barevných kontejnerů ukládají odpad ze svých podniků, ačkoli by k tomu měli mít vlastní nádoby. „Děje se to zejména v oblastech s vyšší koncentrací restaurací,“ konstatoval Šindelář.


Ten už problém řešil s lidmi z vedení Čisté Plzně. Situaci by podle jejich představ měla zlepšit spolupráce s odborem životního prostředí magistrátu a městskou policií. „Máme vytipovaných asi patnáct nejproblémovějších stanovišť, na která se zaměříme, a svozový vůz tam pojede častěji. To je sice nesystémové řešení, ale je možné udělat okamžitě,“ vysvětlil Šindelář. Domnívá se, že Čistá Plzeň v případě potřeby může na některých stanovištích zvýšit počet barevných kontejnerů. „A tam, kde jsou sběrné nádoby zneužívané podnikateli, je možné místo posunout jinam, kde už například pro personál restaurace nebude snadno dostupné,“ konstatoval. Jednatel Čisté Plzně Petr Baloun upozornil, že společnost už v posledních týdnech počet nádob na tříděný odpad zvýšila. Je přesvědčen, že veškeré problémy se svozem tohoto druhu odpadu řeší, existovaly už v minulosti. „Na některých místech jsou nebo byly problémy trvalé. Stání jsou buď kapacitně nedostačující, nebo by se tam mělo jezdit častěji. Nejkritičtější místa monitorujeme a snažíme se situaci řešit. Kde je kapacita malá a je to technicky možné, snažíme se nádoby přidat,“ prohlásil Baloun. Řekl, že už k 1. prosinci byla kapacita stání posílena o 37 500 litrů, od února pak o 19 640 litrů. „A v březnu předpokládáme, že to bude ještě 25 až 30 tisíc litrů,“ sdělil Baloun.


Další problém, se kterým se Čistá Plzeň potýká, souvisí s provozem sběrných dvorů a zřejmě s tím, že ukládání odpadů v nich je od loňského září zadarmo. „Od doby, kdy jsou bezplatné, objem odpadů v nich narostl na zhruba dvojnásobek. Zdá se, že je to mimo jiné důsledek zneužívání ze strany podnikatelů, ačkoliv zadarmo jsou sběrné dvory určené jen fyzickým osobám. Na to se zaměříme a budeme provádět kontroly. Pokud někdo několikrát za měsíc přijede do sběrného dvora s dodávkou plnou odpadu, budeme to řešit, protože bude celkem jasné, že takové množství odpadu nevzniklo například při vyklízení jednoho bytu a odpad s velkou pravděpodobností pochází z podnikatelské činnosti,“ řekl náměstek Šindelář.


Jednatel Čisté Plzně Petr Baloun uvedl, že v případě nárůstu odpadu ve sběrných dvorech mohla sehrát roli i reakce občanů na nový systém, kdy se přestalo platit. „Někteří tam možná navezli věci a materiál, které měli někde delší dobu uložené a nezabývali se tím. Je možné, že počáteční nápor časem pomine,“ konstatoval Baloun.

„Máme v Plzni vytipovaných asi patnáct nejproblémovějších stanovišť, na která se zaměříme, a svozový vůz tam pojede častěji.“ Pavel Šindelář náměstek primátora

Jaroslav Nedvěd       

22.2.2016, Mladá fronta DNES, str. 13, Kraj Plzeňský

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme