V otázce heren mám jasno. Do města vůbec nepatří

29. 9. 2014

Pokračuje předvolební seriál MF DNES věnovaný lídrům stran a uskupení ucházejících se o hlasy občanů v říjnových volbách. Dnes představujeme Ondřeje Ženíška, lídra plzeňské TOP 09.

PLZEŇ Čtyři roky byl Ondřej Ženíšek předsedou Kontrolního výboru zastupitelů Plzně. Nyní znovu kráčí do komunálních voleb v Plzni v roli volebního lídra TOP 09. Přiznává, že letos je konkurence silnější. Přesto si myslí, že se za určité situace může jeho strana stát „černým koněm“ voleb. Zároveň však dodává, že jednou ze zásadních podmínek je, že by TOP 09 musela přesvědčit své příznivce, aby přišli hlasovat. To ovšem při tradičně malém zájmu lidí o komunální volby v Plzni může být docela velký problém.

* TOP 09 čekají teprve druhé komunální volby. Jaký je podle vás rozdíl mezi situací, ve které jste byli v roce 2010, a tou dnešní?

Je podstatný. V roce 2010 jsme byli v lecčem i naivní. Myslím, že nám tedy celkem prospělo, když jsme byli čtyři roky v opozici. Měli jsme dostatek prostoru a času se seznámit s prostředím magistrátu a získali jsme například lepší znalost městského rozpočtu.

* Na co jste za uplynulé roky strávené v opozici pyšní?

Domnívám se, že nebýt našeho tlaku na zákaz heren v Plzni, nebyla by diskuse o hazardu ve městě tak intenzivní. Ale je pravda, že s výsledkem té debaty a nedostatečnou regulací počtu heren nejsme vůbec spokojeni. Jsme docela pyšní na to, že jsme přispěli k tomu, aby magistrátní úřad byl transparentnější. To, že se začaly na internetových stránkách města uvádět veřejné zakázky nad 50 tisíc korun, se stalo na základě našeho návrhu. Díky našemu tlaku se také před zadáním zakázek začalo oslovovat víc firem. U zakázek nad 500 tisíc se už automaticky oslovují ne tři, ale minimálně osm firem. Stáli jsme také za tím, že se začala důkladně monitorovat kvalita vody v Úhlavě, a vodárna tak má lepší přehled o tom, co k ní přitéká.

* Kdy jste měli naopak pocit, že vaše snaha něco prosadit byla naprosto marná?

Například u podle nás nesmyslných prodejů pozemků kolem obchodních center na Borech nebo ve Skvrňanech. Nebo v přídě stavby fotbalového stadionu a divadla, kdy jsme navrhovali střídmější varianty.

* Prosazovali jste referendum o hazardu, ale nestihli pro něj posbírat dost podpisů. Nemyslíte, že jste pár lidí zklamali, když jste to nedokázali zvládnout?

To se asi mohlo stát. Ale záležitost není ztracená. Více než deset tisíc podpisů, které jsme posbírali, je možné pořád využít, sbírat další a prosazovat referendum při nějakých dalších volbách. Nebo se nám podaří dostat do koalice a budeme moci hazard vyřešit i bez referenda.

* Požadovali jste úplný zákaz heren. Vydrží vám to i v případě, že se do vedení města dostanete, nebo připouštíte, že se vám to pak rozleží v hlavách a řeknete si, že miliony z hazardu jsou důležitější?

V tom mám jasno. Myslím, že do města vůbec nepatří. Ty peníze negativní důsledky existence heren nevyváží.

* Jak letos hodnotíte sílu konkurence ve volbách? Cítíte, že je vaše pozice těžší už třeba jen proto, že jde do voleb ANO?

Konkurence bude větší zcela určitě. Ale na druhé straně si myslím, že za ty čtyři roky jsme se dostali do povědomí lidí. Sice jsme ztratili výhodnou pozici nové strany, ale podařilo se nám ukázat, že máme co říct. Myslím, že v těchto volbách bude dost záležet na tom, jestli se lidé budou rozhodovat podle stranických značek, nebo je budou zajímat i konkrétní jména. Doufám například, že v našem případě budou lidé volit spíš Ženíška, Vozobuleho a Suchého než našeho předsedu Schwarzenberga.

* Leckdo očekává, že se síly na radnici hodně roztříští a nebude snadné dát dohromady stabilní koalici. Jak to vnímáte vy?

Očekávám, že to tak dopadne. Předpokládám, že tentokrát už po volbách nebudou stačit dvě strany k tomu, aby se vytvořila koalice s většinou hlasů v zastupitelstvu.

* Co z vašeho programu a kampaně vás odlišuje od nabídky jiných stran?

Není snadné se výrazně odlišit a vyhranit ve srovnání s ostatními stranami. My se snažíme, aby naše kampaň nenudila. Předpokládám, že většina stran bude v Plzni slibovat dostavění tramvajové trati na Borská pole. Většina se bude zaměřovat na řešení hazardu a bezpečnosti v Plzni. Můžeme se proti jiným trochu lišit v názoru na řešení dopravy. Domníváme se, že je nutné, aby se město, kraj i stát soustředily na dostavbu západního okruhu a nezabývaly se už přípravou nějakých silničních průtahů, které mohou centrum města jenom dál ucpávat dalšími auty. A pak si myslím, že se lišíme důrazem na větší míru transparentnosti radnice. Hodně nám záleží například na zveřejňování detailů smluv týkajících se veřejných zakázek.

* A máte v programu plzeňské TOP 09 nějaké „vlastní dítě“, na kterém vám hodně záleží?

Chtěl bych prosadit nějaký rozumný způsob posílení bezpečnosti v centru města. Do toho zahrnuji i vyřešení potíží s výskytem narkomanů v sadovém okruhu. Ale je též zapotřebí zvýšit efektivitu městské policie. Nechci její práci celkově kritizovat, ale myslím, že je velký prostor pro to, aby se zlepšila. Hodně mi také záleží na tom, aby se ještě víc zlepšila komunikace občanů a magistrátu, aby se lidé mohli co nejjednodušším způsobem dostat ke všem potřebným informacím a nemuseli je složitě shánět.

* Koho v letošních volbách pokládáte za hlavního konkurenta?

Myslím, že to bude stále ODS, částečně Občané patrioti a lidé, kteří budou zvažovat volbu Pravé volby pro Plzeň.

* Po čtyři roky v opozici jste vedení města logicky především kritizovali. Dokážete na druhé straně říct, co se mu podle vás povedlo?

Určitě. Existují věci, za které se dá koalice pochválit. Například za to, že Plzeňská teplárenská zůstala v majetku města nebo že se rozjel projekt na rekonstrukci úpravny vody. Nebo i za to, že se převážná část koalice postavila pozitivně k projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

* Dokážete si tipnout jak může dopadnout TOP 09? Myslíte, že získáte na svou stranu velkou část bývalých voličů ODS, která patrně v Plzni oslabí?

Doufám, že na základě naší čtyřleté práce v zastupitelstvu dostaneme víc než v minulých volbách, tedy víc než 12, 5 procenta. Nicméně je konkurence opravu silnější než v minulých volbách. Přesto si myslím, že bychom mohli být za určitých okolností i černým koněm plzeňských voleb. Bude dost záležet na tom, zda se nám podaří naše příznivce přesvědčit, aby přišli hlasovat.

* Dělíte si strany, které kandidují, na ty, se kterými byste mohli spolupracovat, a ty, se kterými to už nyní vůbec nepřipadá v úvahu? Skládáte si při tom plán na budoucí koalici?

K tomu mám sklony, a když někdy večer usínám, tak si to v hlavě rovnám. Láká mě to pořád promýšlet, bavit se o tom a řešit to. Jenomže to také zatím vůbec nemá smysl. Nemohu teď prohlásit: S tímhle ne! Mohlo by se totiž stát, že právě ten získá víc, než jsem si myslel, a bude nutné s ním počítat. Takže žádné pořadí zatím nemáme. Nedokážu si jen představit spolupráci s nedemokratickými stranami.

Ondřej Ženíšek, 37 let

Lídr TOP 09 v Plzni * vystudoval dějepis a francouzský jazyk na Pedagogické fakultě ZČU * pracoval pro francouzskou potravinářskou firmu Euroserum ve Stříbře na pozici manažera, kde byl zaměstnán 9 let * byl členem KDU-ČSL a je jedním ze zakládajících členů TOP 09 * na podzim roku 2009 byl zvolen předsedou Regionální organizace TOP 09 Plzeňsko * v roce 2010 byl v komunálních volbách zvolen zastupitelem města Plzně a zastupitelem městského obvodu Plzeň 3 * působí jako předseda Kontrolního výboru města Plzně Z programu TOP 09 * podpora dobudování městského okruhu, odmítnutí silničních průtahů městem * podpora cyklistiky jako alternativní dopravy ve městě * vytvoření záchytných parkovišť na okraji města * více parkovacích míst pro rezidenty za nižší cenu * podpora farmářských trhů * zvýšení přítomnosti strážníků v ulicích * plošný zákaz heren na území města * budování sportovišť pro veřejnost * podpora sportovních organizací * prověřit možnost zřízení nového zařízení pro seniory * spolupráce s univerzitou na rozvojových projektech * maximální transparentnost městské samosprávy  

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme