TOP 09 Tachov: Trváme na transparentním prošetření kroků bývalého i současného zastupitelstva Stříbra

18. 10. 2011

TOP 09 bude trvat na svém předvolebním slibu občanům. „Budeme nadále, i přes účelové odvolání kontrolního výboru, který se snažil sporné kroky zastupitelstva řešit, prosazovat maximální transparentnost a trváme na provedení veškerých nutných auditů,“ říká krajský předseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Tachovská TOP 09 je přesvědčena o nutnosti prošetření veškerých kroků, kterých se zastupitelstvo města Stříbra dopustilo v souvislosti s podezřelými směnami pozemků a předraženými stavbami. Takovéto kroky nejsou v zájmu občanů města Stříbro a patrně ani v souladu se zákonem.

Odvolání kontrolního výboru ve Stříbře na druhý pokus bylo účelovou záležitostí, neboť kontrolní výbor se začal zabývat některými spornými rozhodnutími a investicemi bývalého i současného zastupitelstva,“ vysvětluje předseda TOP 09 na Tachovsku Josef Janů.

TOP 09 od začátku svého působení ve vedení města Stříbra požadovala, aby se kontrolní výbor zabýval spornými rozhodnutími a investicemi bývalého i současného zastupitelstva. Kontrolní výbor mimo jiné poukazoval ve svých zprávách na nepotřebnou a pro město ekonomicky zásadně nevýhodnou směnu pozemků. Na veřejném zasedání dne 20. 6. 2011 nepotřebnost směny potvrdili současný vedoucí odboru výstavby a územního plánování i současná vedoucí hospodářsko-investičního odboru. Přes tato vyjádření zastupitelé těsnou většinou s podporou senátora Miroslava Nenutila (ČSSD) směnu pozemků schválili.

Kontrolní výbor předložil také požadavek na provedení stavebního a finančního auditu víceúčelového sportoviště s ledovou plochou a ve své zprávě mimo jiné doporučil do skončení auditů pozastavit rozhodování o dalších investicích do zimního stadionu. "TOP 09 podnikne kroky vedoucí k prošetření, zda nedošlo ze strany bývalého zastupitelstva a vedení města Stříbro v čele s bývalým starostou Miroslavem Nenutilem k porušení povinností při správě cizího majetku," komentuje Pavel Plánka (TOP 09), odstoupivší místostarosta a současný zastupitel města Stříbra.

Na co kontrolní výbor poukazoval:

  • Na pro město Stříbro nepotřebnou a v neposlední řadě ekonomicky nevýhodnou směnu pozemků: Zastupitelé schválili směnu části pozemku č. 1899 v k. ú. Stříbro o výměře 14 600 m2 v majetku města Stříbro za soukromý pozemek č. 3484 v k. ú. Stříbro o výměře 30 371 m2. Tuto směnu odůvodnilo zastupitelstvo její potřebností z důvodu záměru výstavby „Přeložky silnice II/193 Stříbro-sever (dále jen obchvat).
  • Podle projektové dokumentace obchvatu z prosince 2010 však zamýšlený obchvat do pozemku č. 3484 v k. ú. Stříbro nezasahoval a předmětná směna nebyla potřebná.
  • Na prokazatelnou nepotřebnost směny pozemků poukázal mimo jiné i kontrolní výbor města Stříbro ve své zprávě z 6. 6. 2011, s žádostí o revokaci usnesení týkající se směny pozemků. Požadavek na revokaci byl následně předložen zastupitelstvu.
  • Na veřejném zasedání dne 20. 6. 2011 nepotřebnost směny potvrdili současný vedoucí odboru výstavby a územního plánování a současná vedoucí hospodářsko-investičního odboru.
  • Přes tato vyjádření zastupitelé těsnou většinou směnu schválili s podporou senátora Miroslava Nenutila.
  • Kontrolní výbor ve své zprávě ze dne 6. 6. 2011 uvedl spornou stavbu „Víceúčelového sportoviště s ledovou plochou“, kde byly v témže místě realizovány dvě samostatné stavby za více než 32 milionů korun.
  • Rozpočet stavby neobsahoval položkový rozpočet, což je u stavebních zakázek z dotačního programu neobvyklé.
  • Bývalý starosta Miroslav Nenutil podepsal dodatek č. 2 ke smlouvě o dílo na částku 170 410 Kč, aniž by bylo doloženo schválení tohoto dodatku radou či zastupitelstvem města Stříbro.
  • Došlo k demontáži některých významných prvků a znehodnocení prací provedených v rámci PRVNÍ stavby. Existuje podezření na předražení stavby a podezření na neplnění či porušení dotačních podmínek, vydaných v rámci schvalování obou staveb.
  • Kontrolní výbor předložil požadavek na provedení stavebního a finančního auditu obou staveb a ve své zprávě mimo jiné doporučil do skončení auditů pozastavit rozhodování o dalších investicích do zimního stadionu.
  • Dále je rovněž nevěrohodná příprava, průběh a financování výstavby cyklostezky (součást Panevropské cyklostezky Paříž–Praha, Trasa 1, Stavba 1, Etapa A), kde je rovněž řada otazníků, a kde Miroslav Nenutil vystupoval jako statutární zástupce Stříbrského regionu a je podepsán pod smlouvami o dílo.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme