TOP 09: Ke zrušení výběrového řízení nevidíme důvod

8. 9. 2017

Kauza útulek rozdělila koalici

Zvířecí útulek v Plzni bude od roku 2018 provozovat městská policie. Magistrát o tom rozhodl poté, co zrušil tendr na provozovatele zařízení. Podle opoziční TOP 09 a koaličního uskupení OPAT radnice postupovala nezákonně.

 Psí útulek na Borech 25 let provozoval Spolek na ochranu zvířat, který byl v posledních měsících pod palbou kritiky místní televize. Město proto vypsalo nové výběrové řízení na provozovatele zařízení. Do něho se mimo jiné přihlásil i spolek Naděje pro kočky. Město pak ale tendr náhle zrušilo a rozhodlo, že útulek od 1. ledna 2018 svěří do péče strážníkům.

            Kauza ve čtvrtek rezonovala městským zastupitelstvem. „Je to bezprecedentní zásah do veřejné soutěže, který je podle mého názoru v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách,“ kritizoval Michal Vozobule z opoziční TOP 09. Obdobný názor zastával Ludvík Rösch z koaličního uskupení OPAT. „Jako právník jsem přesvědčen, že počínání města je protiprávní. Důvod zrušení soutěže není naplněn,“ zahrozil Rösch.

            Nařčení odmítl plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). „Zákon nám podle našeho výkladu zrušení veřejné zakázky umožňuje. V médiích a na internetu se objevila spousta negativ směrem k jednotlivým organizacím. Proto jsme se to rozhodli dát městské policii, která ve městě zajišťuje odchyt toulavých a opuštěných zvířat,“ reagoval primátor. Podle některých politiků není tajemstvím, že některé organizace mezi sebou doslova válčí.

            „Model provozování útulku externím subjektem je v rozporu se zájmy zvířat kvůli finanční zainteresovanosti provozovatele. Chtěl, aby tam zvířata byla co nejdéle, nechtěl je vydávat,“ doplnil Zrzaveckého slova vedoucí právního oddělení magistrátu Dominik Tomášek.

            TOP 09 se podivovala také nad tím, že městská policie na veterinární služby nabízí pouze 800 tisíc korun za rok. Náklady na krmení jsou pak rozpočtovány na 200 tisíc korun. „Je to asi 5,5 koruny na žrádlo pro psa za den. Myslím, že nabídka městské policie přímo ohrožuje zvířata na životě, nebo se pak cena bude muset navýšit,“ uvedl Petr Suchý z TOP 09.

            Rösch provozování útulku městskou policií označil za legrační. „Máme ve městě jiné starosti, třeba bezdomovce. Městská policie si své úkoly nestíhá plnit a my jí teď ke všemu přidáme za úkol, aby se starala o psy a kočky,“ kritizoval Rösch.

            Magistrát poukazuje na to, že se strážníci starají o útulky i v dalších městech včetně Prahy. Podle velitele městské policie Karla Macha nebude strážníkům provoz útulku dělat problém. Ti navíc počítají s tím, že jí s provozem pomohou i zainteresované organizace. „Určitě to nebude tak, že strážník bude venčit pejsky. Moje představa je taková, že tam bude jako velitel celého ansámblu a k němu přijde jeden ekonom,“ uvedl Mach.

            Ostatní činnosti by pak měli vykonávat zaměstnanci ze zainteresovaných spolků, které chce magistrát vzít pod svá křídla. Podle Macha bude útulek fungovat 24 hodin denně, ne jen do 18 hodin, jak tomu je nyní. „Navíc bude naprosto průhledné účetnictví. Nechci tvrdit, že tomu tak nyní není, ale některé náznaky hovoří o něčem jiném,“ uvedl Mach.

            Rozpočtovaných 200 tisíc korun na krmivo pro psy podle strážníků není konečných. Na nákup psího žrádla totiž počítají i se sponzorskými dary a jinými finančními příspěvky. „Pes určitě o hladu nebude, kdyby peníze chyběly, jednalo by se o navýšení částky,“ dodal Mach. 

    Jan Švábek      

8.9.2017    Právo    str. 11    Jihozápadní Čechy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme