TOP 09: Evropa nesmí po pařížském útoku podlehnout strachu

16. 11. 2015

Noční teroristický útok, který otřásl Paříží, již odsoudil celý svět. V této nelehké situaci ale nesmíme podléhat strachu, o který teroristům jde.

„Otřesný a zbabělý útok na bezbranné civilisty má jediný cil - šokovat a destabilizovat demokratickou společnost. Obětem patří naše modlitba, teroristům náš spravedlivý hněv. Strachu podlehnout nesmíme. Kdybychom podlehli strachu, byli bychom slabší a odporný útok na lidské životy by slavil úspěch," řekl 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je to obrovská tragédie. Pravděpodobně jedna z nejhorších za poslední roky. Povede ještě k větší nenávisti a radikálnějším postojům vůči tomu, jak se Evropa vypořádává s migrační krizí. Přestože nevíme, o jaké teroristy se jedná a zda-li jsou vůbec nějak spojeni s těmi lidmi, co do Evropy ze Sýrie a Iráku přicházejí, tak to s tím bude většina lidí pochopitelně spojovat. Převládat teď budou především emoce. Evropu to musí probudit, aby konečně začala mít kontrolu nad svými vnějšími hranicemi a veřejnost mohla mít oprávněný pocit, že to zvládá. Při masivním a nekontrolovatelném přílivu lidí v krátkém čase, nemohou ani bezpečnostní složky a tajné služby efektivně pracovat a predikovat takovouto hrozbu. Je zapotřebí jednat s chladnou hlavou. Opatření francouzského prezidenta, které uvedl do praxe, považuji v tuto chvíli za adekvátní," uvedl místopředseda a zahraniční expert TOP 09 Marek Ženíšek.

                                                                                          Martina Macková, tiskové oddělení TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme