Toman: Historická dlažba by se měla vrátit

2. 7. 2018

Spor o žulu na chodníku mění přístup k dlažbám

V okrajové části Plzně se už nemá jednoduše měnit kámen za beton

 

PLZEŇ Úpravy komunikací v Plzni zřejmě budou pod přísnějším dohledem úřadů než dosud a bude se víc hlídat, zda kvalitní materiál nenahrazuje něco horšího. Je to svým způsobem průlom do zaběhnuté praxe v používání betonové dlažby.

            Jedná se o důsledek sporného případu, kdy byly z části Poštovní ulice u Habrmannova náměstí v Plzni v rámci akce správy veřejného statku odvezeny z chodníku žulové desky – tak zvané plzeňské desky – a nahradila je betonová dlažba. Ředitel Správy veřejného statku města Plzně Milan Sterly prohlásil, že to je obvyklý postup, pokud předem neexistuje požadavek na zachování žulové dlažby. Jenomže výměna kvalitního materiálu za horší vyvolala rozruch a zdá se, že v budoucnu by k podobným případům, nemělo docházet bez důkladného projednání.

„Mám nakonec radost, že se to nezametlo celé pod koberec,“ řekl architekt Radek Dragoun, který se o případ zajímal. Kauza se probírala při jednání zastupitelů Doubravky. Jan Toman (TOP 09) navrhl, aby zastupitelé požadovali navrácení původní dlažby zpět na místo, kde ležela desítky let. Navrhoval také schválit nesouhlas s přemisťováním historických dlažeb do jiných částí města. To sice neprošlo, ale bylo schváleno, že v budoucnu se u každé podobné akce budou posuzovat výměny povrchů tak, aby se zabránilo nahrazení kvalitnějšího materiálu horším.

            Architekt Jan Toman se domnívá, že jeho návrhy byly opodstatněné. „Z naší strany mělo jasně zaznít: Nesouhlasíme s tím a chceme to vrátit. Samozřejmě by se mohlo stát, že to mašinérií městských institucí neprojde, ale měli jsme dát jasně najevo, že nesouhlasíme,“ řekl.

            Starosta Plzně-Doubravky Michal Chalupný (ČSSD) uvedl, že zástupci správy veřejného statku tvrdí, že dlažbu vrátit nelze, protože jednotlivé části nebyly označené a nevěděli by, jak je poskládat. „Takže by se to prodražilo, prý je to hodně složité,“ sdělil. Starosta považuje za podstatné, že na druhé straně ulice už se stejná výměna neodehraje. „A příště, až budou něco takového řešit, budou se nás ptát,“ konstatoval. Podle Chalupného se zástupci správy veřejného statku hájili i tím, že v okolí už byla zámková dlažba použita. Starosta tvrdí, že si zástupci Doubravky například vymínili, že v okolí bývalé školy na Habrmannově náměstí žulová dlažba musí zůstat.

            Radek Dragoun nevěřil, že by odvezenou dlažbu někdo vrátil. „A nevěřil jsem, že někdo přizná, že to nebylo dobře. Ale chtěl bych, aby se to neopakovalo jinde. Aby alespoň na Habrmannově náměstí žulová dlažba zůstala. Myslím, že by se to náměstí mělo dostat na vyšší úroveň,“ prohlásil architekt.

            Náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) je přesvědčený, že v případě Poštovní ulice by bylo na místě přiznat chybu a dlažbu vrátit. Myslí, že dosud není takové řešení zcela vyloučeno. „Jde to, jen by to stálo nějaké peníze. Ještě se o tom chci bavit,“ uvedl. Oblast Habrmannova náměstí představuje centrum městského obvodu Plzeň-Doubravka s historickou hodnotou. Park byl před školní budovou upraven na přání obyvatel po připojení Doubravky k Plzni v roce 1924. V posledních letech došlo k posílení významu parku jeho rekonstrukcí.

    Jaroslav Nedvěd       

19.6.2018    Mladá fronta DNES    str. 16    Plzeňský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme