Suchý: Pokud nám Jiří Pospíšil pomůže, budeme rádi

14. 12. 2015

Šéf TOP 09 v Plzeňském kraji Petr Suchý věří, že jeho strana i po rozchodu se STAN nabídne slušnou alternativu k oranžovočervené koalici na hejtmanství.

TOP 09 nedávno obměnila vedení. V čele nahradil Karla Schwarzenberga Miroslav Kalousek. Šéf TOP 09 v Plzeňském kraji Petr Suchý tvrdí, že změna na postu předsedy v podstatě jen potvrdila, že stranu už delší dobu řídil Kalousek. „Ale Karel Schwarzenberg nikam neodchází, zůstal čestným předsedou a má výlučné pravomoci v zahraniční politice TOP 09. Zdravotní stav Karla Schwarzenberga byl v poslední době zhoršený a zvolením Miroslava Kalouska předsedou se víceméně narovnala situace, protože poslední půl rok už v podstatě stranu vedl,“ říká Petr Suchý. Ten také otevřeně přiznal, že TOP 09 by ráda na kandidátku pro krajské volby v příštím roce získala europoslance Jiřího Pospíšila a že s ním o tom jedná.

* Miroslav Kalousek není zdaleka tak populární jako jeho předchůdce. Hodně lidí má vůči němu silnou averzi. Neobáváte se, že Kalouskův nástup do předsednické funkce TOP 09 přinese pokles přízně veřejnosti?

To, že si Karel Schwarzenberg stoupá stranou, určitě na některé lidi zapůsobí. Ale myslím, že by nebylo fér jej ve funkci držet, když tu práci už nemohl stoprocentně zastat. A také si myslím, že kdyby se nyní Miroslav Kalousek nestal předsedou, byl by to jakýsi podvod na lidi.

* Do vedení strany se dostali noví lidé a Miroslav Kalousek si liboval, že tam má sestavu, jakou si přál. Myslíte, že je ideální?

Ideální v politice není nikdy nic a vždy se musí dělat nějaké kompromisy. Marek Ženíšek, kterého známe z našeho kraje, se stal prvním místopředsedou a to je pro nás jedna ze záruk, že strana bude fungovat dobře. Celkově došlo k velkému omlazení vedení a dostaly se tam tři ženy. A nejsou tam kvůli tomu, že to někdo nařídil, ony jsou natolik schopné, že se dokázaly prosadit v konkurenci mužů.

* Jedna z nich, Jitka Chalánková, byla ovšem schopná i podepsat petici xenofobního hnutí Islám v ČR nechceme. Není to problém?

To bych nechtěl hodnotit. To je její věc. Jestliže byla schopná přesvědčit většinu delegátů sněmu, aby ji zvolili do funkce místopředsedkyně strany, tak zřejmě vnímají jiné její aktivity. Ona se pere za práva dětí, svobodných matek, angažuje se v řadě dalších oblastí, kde je schopná získat sympatizanty.

* Vaše strana na tom z hlediska volebních preferencí není dobře. Myslíte, že nové vedení to může změnit?

Jsem celkem optimistický. Viděl jsem, že ti lidé mají spoustu nápadů a síly. A hlavně máme také hodně nových předsedů krajských organizací. Kraje už nejsou vedeny zkušenými politickými harcovníky, ale mladšími lidmi, kteří mají chuť do politiky jít a uspět.

* Chuť je jedna věc, ale vaši stranu zároveň asi dost trápí personální nouze...

Ne.

* Ne? A máte tedy třeba už vybraného volebního lídra pro krajské volby, které budou v příštím roce?

Výběr krajského lídra záleží na víc okolnostech a vybereme ho do konce roku. Ale z personální nouze TOP 09 obavy nemám. V Plzni je dost mladých, kteří možná nejsou známí, ale rozkoukali se v komunální politice a přišel čas, aby se posouvali výš.

* A kolik máte v kraji členů?

Sto padesát.

* To je málo, že?

Radši 150 aktivních členů než 500, kteří nefungují.

* Jak jste na tom s výběrem kandidáta do Senátu za Plzeň-Slovany a jižní Plzeňsko?

Tam se nám výběr zúžil na dvě možné osoby. Jsou to nestraníci, protože chceme pro našeho kandidáta získat širší podporu. Jasno o jméně bude také do konce roku.

* Rozešli jste se se Starosty a nezávislými (STAN). Tím jste do jisté míry ztratili v regionu zázemí pro přípravu kandidátky. Připouštíte, že to je před krajskými volbami komplikace?

Máme už své starosty v Přešticích, ve Zbirohu, místostarostu v Blovicích, místostarostu Klatov. Někteří nezávislí starostové se s námi baví a jsou ochotní za nás kandidovat. Takže takoví lidé na naší krajské kandidátce budou. Myslím, že budeme schopni nabídnout v kraji dost kvalitní alternativu proti současné oranžovočervené koalici.

* Když jste se zmínil o nabídce alternativy, máte už v hlavě, s jakým heslem byste mohli do krajských voleb jít?

Tak daleko ještě nejsme, ale rozhodně chceme, aby po letech, kdy tady se sociální demokracií vládli komunisté, se situace změnila a kraj vedla pravice.

* Ve volbách do Evropského parlamentu za TOP 09 kandidoval někdejší krajský šéf ODS Jiří Pospíšil a uspěl. Když vedl občanské demokraty do krajských voleb před zhruba třemi roky, tak volby vyhrál. Počítáte s ním na své kandidátce?

Jestli bude chtít Jiří Pospíšil pomoci TOP 09 tím, že bude na kandidátce, tak my určitě budeme rádi.

* Už jste mu řekli, že mu držíte místo a má jít za vás do voleb?

Vzhledem k tomu, že propojení TOP 09 a Jiřího Pospíšila v poslední době je zřejmé, on ví, že jeho pomoc uvítáme. Řekli jsme mu to.

Jaroslav Nedvěd

Zdroj: Mladá fronta DNES, 12.12.2015, str. 20.

Štítky
Osobnosti: Petr Suchý
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme