Stop gamblerství v Sušici

11. 1. 2012

Sušičtí zastupitelé odsouhlasili plošný zákaz provozování výherních automatů s platností od 1. ledna 2012. Rozhodli tak na svém zasedání dne 14. prosince 2011, kdy přijali obecně závaznou vyhlášku, která sázkové hry vymezené zákonem o loteriích (výherní hrací automaty včetně on-line videoterminálů) zakazuje provozovat na celém území města Sušice, včetně všech městských částí. Touto vyhláškou byla zrušena vyhláška původní o stanovení veřejně přístupných míst, na kterých je provozování výherních hracích přístrojů zakázáno. Mezním termínem, kdy by veškeré výherní přístroje měly z města zmizet, je konec roku 2014.

Přijetí obecně závazné vyhlášky podpořila také radní MUDr. Kateřina Nová (TOP 09), jedna z iniciátorek zrušení provozu výherních automatů v Sušici:Považuji to za další úspěšný krok v realizaci koncepce bezpečného města. Iniciování zrušení provozu všech výherních automatů ve městě jsme měli ve volebním programu a s radostí konstatuji, že je to záležitost, na níž jsme se bezproblémově většinově shodli, " uvedla. K problematice gamblerství pak dodává: „Jako lékařka se setkávám s pacienty trpícími různou závislostí. Gamblerství je velmi závažná nemoc, psychická porucha, jejíž důsledky negativně dopadají jak na samotné "hráče" tak na jejich rodiny a přátele, ale mají vliv také na zaměstnání a společenské uplatnění. Určitě sami znáte z praxe případy, kdy gamblerství člověka zcela pohltilo a zničilo. Jsem proto ráda, že se podařilo toto opatření rychle přijmout a schválit a doufám, že se následně neobjeví legislativní úprava, která by tuto pravomoc obcí zmenšila nebo zrušila."

MUDr. Nová dále v souvislosti s uvedenými změnami navrhla revokaci původního usnesení zastupitelstva, které schválilo plnění fondu nemocnice v letech 2012-2014 poplatky za povolení provozu hracích automatů. Na návrh MUDr. Nové bylo schváleno usnesení, že město bude přispívat do fondu nemocnice všemi příjmy z provozu sázkových her a loterií, minimálně však ve výši 1 000 000 Kč za rok. I po faktickém zrušení výherních hracích automatů v roce 2014, kdy město nebude mít žádné příjmy z jejich provozu, se bude obcím podle zákona rozdělovat část příjmů ze sázkových a hazardních her povolovaných a regulovaných Ministerstvem financí. "I poté se budeme snažit o to, aby tyto prostředky putovaly do fondu nemocnice" zdůraznila MUDr. Nová.

"Je to úspěch a splněný volební slib," řekl k problematice zákazu automatů ve městě Vladislav Moureček, předseda místní organizace TOP 09. "O zákazu provozování výherních hracích automatů se ve městě hovoří už několik let, zatím však nebyla dostatečná legislativní pravomoc obce toto zcela potlačit. Proto jsem za novelu loterijního zákona rád a věřím, že je to krok, který ocení mnoho, nejen menších, měst a obcí. Vždyť ruku v ruce s gamblerstvím jde kriminalita - krádeže, podvody, přepadení - za účelem získání dostatku peněz na hru. I proto jsme, ať v rámci místní organizace nebo prostřednictvím našeho zástupce v zastupitelstvu a radě města, aktivně podporovali přijetí zákazové vyhlášky. Určitě se její dopady pozitivně projeví také v poklesu kriminality. Je to, podle mého názoru, výrazně pozitivně vnímaný čin představitelů veřejné správy, založený na skutečné spolupráci a shodě v zájmu města a jeho občanů. Takových za dobu od počátku volebního období bohužel příliš nebylo," komentoval dále situaci Vladislav Moureček.

MO TOP 09 Sušice
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme