Rok koalice: Negativa jednoznačně převládají

28. 11. 2011

Roční hodnocení koalice ČSSD a ODS vyznívá z našeho pohledu jednoznačně negativně. Důvodem snad není ani tak to, že jako opoziční strana hledáme hlavně negativa, důvodem je nesourodost obou politických stran a jejich často chaotické a bohužel i nekompetentní rozhodování. Lze nalézt i pozitiva, těch je ale po hříchu úplné minimum. Namátkou např. vyhlášení urbanistické soutěže na širší centrum města, záměr zpracovat souborné dějiny Plzně a otevřít Loosovy interiéry veřejnosti nebo to, že koalice přes některé tlaky, nedokázala částečně zprivatizovat Plzeňskou teplárnu.

Záporné výsledky vládnutí ODS a ČSSD na plzeňské radnici ovšem drtivě převažují. Zmatek kolem zdražení MHD musel dezorientovat všechny občany města a dojíždějí za prací. Senioři chvíli měli platit, pak zase mohou jezdit zadarmo. Dárci krve a političtí vězni naproti tomu ostrouhali a nově si musí veřejnou dopravu platit ze svého. Město tím rezignovalo na sympatickou formu uznání lidí, kteří dělají něco pro společnost nebo v minulosti trpěli pod tlakem zločinného režimu při boji za svobodu, kterou my dnes můžeme využívat. Z úst představitelů města neustále slýcháme slova o transparentnosti. Obě politické strany však tomu slovu buď vůbec nerozumí, nebo ho definují vlastním zvláštním způsobem. Z webových stránek města zmizely záznamy z jednání zastupitelstva, radní za ODS odmítají zveřejňování programu jednání rady a o otevřenosti při zadávání veřejných zakázek škoda mluvit.
K tomu všemu se přidává liknavý postup v otázce regulace hazardu ve městě. Ústavní soud a další instituce posvětily možnost začít lokálně hazard omezovat, resp. dokonce města mohou herny na svém území zakázat úplně. V Plzni ale hazardní průmysl kvete dál a kolem regulace zejména v centru města se opatrně našlapuje. Bohužel výčet problémů vzešlých z vládnutí ODS a ČSSD tímto zdaleka nekončí: např. postoj k obchodnímu centru na místě Domu kultury, škrty v sociální oblasti pod dohledem ČSSD, rozpočtová neodpovědnost koaličních stran, obří investice do stadionu nesplňujícího kritéria pro Ligu mistrů apod.).
Na billboardech deklarovaly ODS i ČSSD změnu tohoto města. V prvním roce naše město rozhodně začaly měnit, nic dobrého však z této změny nekouká. Spíše naopak. A to mi přijde jako plzeňskému rodákovi a zastupiteli tohoto hrdého města velice smutné.

Michal Vozobule
předseda klubu zastupitelů TOP 09 v Zastupitelstvu města Plzně
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme