Radoslav Škarda: Dřevěné kolo mě na jarní cyklojízdě nezklamalo

23. 4. 2015

Poněkud jinak se rozhodl pojmout tradiční Velkou jarní plzeňskou cyklojízdu 1. místostarosta centrálního městského obvodu Radoslav Škarda. Jízdu, které se ve středu mohl zúčastnit kdokoli na kole či koloběžce, absolvoval na dřevěném kole. Dokonce se vsadil, jestli unikátní kolo tuto jízdu vydrží.

Radoslav Škarda se plzeňské cyklojízdy účastní pravidelně. Chce tak upozornit na problémy s chybějícími cyklostezkami v Plzni. „Jako místostarosta obvodu Plzeň 3 mám na starosti také dopravu a zrovnoprávnění cyklodopravy s automobilovou. Vybudování kvalitních cyklostezek vždy patřilo mezi cíle, kterých jsem chtěl v Plzni dosáhnout,“ říká Radoslav Škarda.

Na chybějící stezku pro pěší a cyklisty v Jateční ulici upozornil také doubravecký zastupitel za TOP 09 Václav Lacyk. Poté, co byl postaven nový most, se sice ulevilo motoristům, ale problém mají chodci a cyklisté. „Chodník s cyklostezkou nyní končí před železničním podjezdem u křižovatky ulic Jateční a Na Roudné a dál se lidé bez auta bezpečně nedostanou, protože silnice pod mostem je úzká,“ upozornil Václav Lacyk

K sázce během středeční jízdy Radoslav Škarda vysvětluje: „Zprvu jsem nevěřil, že může ručně a na míru vyrobené kolo ze dřeva vůbec fungovat. Nakonec jsem se rozhodl to zkusit. Slíbil jsem výrobci těchto kol, společnosti SAMOROST EU , že když mi jedno kolo na cyklojízdu zapůjčí a to vydrží, tak na něm projedu všechny cyklostezky po Plzni.“ Jelikož kolo jízdu zvládlo, musí nyní slib splnit. Slibuje si od toho, že by tímto způsobem mohl lépe zmapovat problémy, které plzeňské cyklisty při jízdě po městě trápí.

Plzeň má celkem 24 km smíšených stezek pro chodce a cyklisty a 25 km stezek pro chodce a cyklisty s rozděleným provozem. Navíc město leží na mezinárodní cyklotrase č. 3 Regensburg - Plzeň – Praha a vedou sem také tři nadregionální cyklotrasy.

Velká plzeňská cyklojízda se letos symbolicky konala 22. dubna na Den Země. Akci pořádá vždy na podzim a na jaře iniciativa Plzeň na kole.

Štítky
Osobnosti: Radoslav Škarda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme