Plzeň? Evropské hlavní město kultury 2015! … a ráj gamblerů

16. 2. 2012

Na posledním jednání zastupitelstva plzeňského centrálního obvodu, se rozhodovalo o postoji k připravované městské vyhlášce o regulaci hazardu. Nový zákon o loteriích dal obcím do ruky mocný nástroj, kterým mohou jak časově tak místně omezit provozování tzv. heren.

Náš postoj byl od začátku jednoznačný. Jsme pro absolutní zákaz hazardu na území centrálního obvodu. Stejně se ostatně vyjádřili i ostatní velké plzeňské obvody (Lochotín, Slovany, Doubravka). Ostatní strany na centrálním obvodě, podle všeho boj s hazardem před volbami jen slibovali.

Zastupitelstvo silou hlasů "koalice" ODS + ČSSD + KSČM protlačilo jen malé omezení heren. Celkem ponechala na území obvodu 66 heren, z nichž 36 je v centru města a z nich dokonce 15 do 500 metrů od samého srdce Plzně, katedrály sv. Bartoloměje. Mediální obraz starosty Strobacha, který okolo sebe budoval aureolu bojovníka proti hazardu, se zhroutil jako domeček z karet. Výsledek předvolebního slibu „radikálního omezení hazardu“ je vidět na následujícím obrázku (převzato z Facebook profilu Náš Městský obvod Plzeň 3), který ukazuje herny, které zůstanou v bezprostředním okolí centra i po roce 2015.

Vedení obvodu (ČSSD a ODS) si nedovede představit, že bude hospodařit bez 40 milionů, který jim hazard každoročně do rozpočtu přináší. Částka je to vskutku vysoká, dělá cca 1/5 rozpočtových příjmů obvodu. Nicméně je smutné slyšet, že obvod bez ní prý nemůže vyjít a v podstatě je tak závislý na penězích gamblerů. Je to všechno o prioritách. Pokud chci něco omezit a zákon mi na to navíc dává tři roky (to je délka přechodného období daná zákonem o loteriích a která „chrání“ již vydaná povolení na tzv. videoloterijní terminály), tak mohu právě tyto tři roky využít na optimalizaci svých výdajů. Jiné obvody a města srovnatelných parametrů (počet obyvatel, rozloha, poskytované služby) se svými příjmy dokáží vyjít, proč by trojka měla být výjimkou? Kolují řeči o tom, že rozhodnutí koalice je výsledek korupce od majitelů heren, že pokud by nebyli příjmy z hazardu, nebylo by co „odklánět“ apod. Ale to jsou všechno jen plané řeči bez jakýchkoliv důkazů. Jako argumenty v řádné debatě by proto padat neměly. Podle mého názoru jde jen o pohodlnost. Protože vyjít s málem, to chce opravdu řádného hospodáře, rozhazovat z velké hromady vidlemi umí každý.

Teď je řada na zastupitelstvu města, dodrží politici na městě své sliby dané voličům před volbami?

Z volebního programu ODS pro Plzeň 3

Program: pro bezpečnost:

Udělali jsme: Spoluinicializovali jsme zákonné změny pro omezení a regulaci hazardu.

Uděláme: Radikálně omezíme hazard

Z volebního programu ČSSD pro Plzeň

Chceme vytěsňovat herny s hracími automaty a kasína z historického centra města, okolí škol a jiných citlivých lokalit. Omezíme územně a časově možnost provozování heren obecně závaznou vyhláškou.

Zdroj: http://podany.blog.idnes.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme