Naxera: Přeštice budou mít restauraci i minipivovar

2. 3. 2016

Přeštice budou mít restauraci i minipivovar

Po dlouhých dvou letech to vypadá, že prázdný a nevábně vypadající hotel konečně začne sloužit svému účelu. Vedení města prosadilo na zastupitelstvu návrh, který umožní rekonstrukci hotelu a jeho přeměnu na stylovou restauraci a minipivovar.

Místa bude dost

První akcí po dvou letech, kvůli které se útroby hotelu otevřely veřejnosti, byl undergroundový koncert „Začalo to v Přešticích“, o kterém píšeme na jiné straně. Součástí koncertu byla i výstava v prostorách bývalého klubu a hosté mohli vidět, jak to v hotelu vypadá. Omítky jsou důkladně omlácené, místo podlahy beton a

všude prach. Prostory jsou to ale obrovské, a když tu restaurace vznikne, může nabídnout skoro sto padesát míst. A minipivovar k tomu. Celé by to mohlo vypadat podobně asi jako Modrá hvězda v Dobřanech. Vše ale závisí na investorech.

Naše vlastní pivo

Starosta Karel Naxera začal vyjednávat s

možnými investory krátce poté, co se ujal funkce na radnici. Postupně se setkal asi s třiceti zájemci,

kteří měli různorodé záměry. Ovšem vedení města od začátku uvažuje nad restaurací s minipivovarem.

Chci, aby si přišli na své nejen obyvatelé Přeštic, ale aby k nám za zajímavou nabídkou vlastního piva přijížděli

i přespolní. V Česku vzniká skoro každý týden jeden pivovar a Přeštice nemohou zůstat stranou,“ říká starosta Naxera.

Kdo s koho

Prosadit přestavbu bývalého hotelu na restauraci a minipivovar není snadné. Na prosincovém jednání zastupitelstva pro tuto myšlenku hlasovali pouze koaliční zastupitelé a za opozici Ivana Froňková. Ostatní zastupitelé návrh na zřízení restaurace a minipivovaru nepodpořili,

zdrželi se hlasování. Například Petru Waltovi aAntonínu Kmochovi se nelíbilo, že nemají na

výběr více možností. „Nikdo nám nenabídl jinou variantu,“ postěžovali si před hlasováním oba zastupitelé. S touto argumentací neuspěli ani u místostarosty Marka Krivdy. Podle něj nemohou Přeštice pořád čekat jako za minulého vedení. „Jinou variantu nenabízíme, protože máme jasný plán. Navíc není snadné najít dostatečně silného investora, který umí řemeslo a který má vize obdobné jako my.“ Vášnivou diskuzi sledoval přímo na zastupitelstvu přeštický živnostník Miroslav Szewczyk a nahlas přemýšlel o investici. „Jestli najdou člověka, který do toho vrazí deset

milionů, tak ať tam je klidně minipivovar a hospoda. Mají to v Dobřanech, proč bychom to nemohli mít i my.“

První pivo už letos?

Kdy pivovar vznikne? Tato otázka je klíčová, protože město musí postupovat podle zákona. Díky prosincovému schválení už teď na začátku roku vypíše úřad výběrové řízení. Když všechno půjde

dobře, vítěze můžeme znát už na přelomu jara a léta. Starosta Naxera věří, že na konci roku už by se mohlo slavit. „Chtěli bychom udělat vše pro to, abychom si tu mohli připít na Silvestra 2016.“ Tuto větu pronesl i

v diskuzi na zastupitelstvu a toho hned využil zastupitel Richard Hájek a chtěl uzavřít sázku, že se to nemůže kvůli minipivovaru stihnout. Ze sázky ale nakonec sešlo, takže se

necháme překvapit realitou.

Lubomír Smatana

reportér Českého rozhlasu

Přeštické noviny, leden 2016, str. 1

Štítky
Osobnosti: Karel Naxera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme