Marek Ženíšek přivítal v TOPCafé předsedu Psychiatrické společnosti Martina Hollého

22. 10. 2013

MUDr. Martin Hollý přijel do Plzně představit nový strategický dokument nazvaný Strategie reformy psychiatrické péče, u jehož zrodu stál Marek Ženíšek jako první náměstek ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Tento dokument je ke stažení na webu ministerstva zdravotnictví www.reformapsychiatrie.cz.

Jsem rád, že zde mohu dnes večer přivítat pana doktora Hollého, se kterým jsme společně na ministerstvu zdravotnictví rozpracovali reformu psychiatrické péče. Jak se totiž dlouhodobě ukazuje, tento obor je u nás marginalizován a není mu věnována dostatečná pozornost. To se nám díky společnému úsilí naštěstí v poslední době podařilo změnit," zahájil večer Marek Ženíšek.

Jeho slova následně potvrdil doktor Hollý: „Meziroční nárůst psychických onemocnění u nás je 27 procent. Když spočítáme všechny náklady na léčení psychických onemocnění vyjádřeno v číslech v přímých a nepřímých nákladech nás ročně stojí asi 250 miliard korun ročně jen na onemocnění mozku, což je asi polovina toho, co se vyplácí na důchody. Pozornost, která je psychiatrii věnována, je zcela neadekvátní těmto výdajům. Proto jsem přesvědčen, že ministerstvo zdravotnictví udělalo krok dobrým směrem, když nastolilo téma reformy psychiatrie do své agendy."

Hlavním cílem strategie je zlepšit kvality života duševně nemocných. Po tím si lze představit např. lepší dopravní dostupnost, kvalitnější léčbu či lepší vzdělávání. Dle slov doktora Hollého je současná síť poskytovatelů péče o duševně nemocné nedostatečná nejen co do počtu, ale i do portfolia. Je poměrně dost ambulantních ordinací a psychiatrických nemocnic. Chybí zde však systémová podpora tzv. center duševního zdraví. Ta jsou právě zakotvena v novém dokumentu a měla by poskytovat kontinuální a dlouhodobou podporu vážně duševně nemocným. Mezi dalšími cíli je například také lepší sociální začlenění psychicky nemocných do společnosti i zlepšení financování. Podmínkou úspěšnosti reformy je úzká spolupráce mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem práce a sociálních věcí.

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme