Křimické zelí je čistě ruční a nožní práce

30. 9. 2013

Plzeň, Křimice­Přichází podzim a s ním již tradičně začíná v Křimicích prodej, krouhání a nakládání zelí. Výrobě kysaného zelí se tu věnují již více jak sto let a tuto klasickou a zdraví prospěšnou pochoutku bez jakýkoli konzervačních látek vyhledávají zákazníci z dalekého okolí. Jeho výrobu, letošní úrodu popisuje majitel křimické zelárny Jaroslav Lobkowicz.

Kdy se lidé mohou těšit na první letošní zelí z vaší firmy?

V pondělí 23. září začíná prodej. A také začneme nakládat a během dvou až tří týdnů bude první letošní kysané zelí. Aktuálně si tak zákazníci mohou u nás zakoupit buď celé hlávky anebo krouhanku, kterou si pak sami doma nakládají podle svých rodinných receptur.

Letošní počasí ale nebylo moc ideální. Neovlivnilo negativně úrodu?

Máte pravdu, že počasí bylo letos mizerné. Začalo to dlouhou zimou, pak přišly povodně a nakonec sucho. I díky počasí letos začíná sezona zelí mnohem později. Normálně začínáme již na začátku září, letos až na konci.

Výhoda vašeho zelí spočívá také v tom, že se pěstuje jen v okolí, že zákazníci přesně vědí, odkud pochází.

Ano. Naše zelí má jasný původ. Zjednodušeně řečeno, vyrostlo v údolí řeky Mže. Dodávají nám je pěstitelé z Křimicka, Radčicka i Malesicka. Nedovážíme je ani z jiných regionů, natož z jiných států.

Popište mi prosím, jak přesně kysané zelí u vás v křimické zelárně vzniká?

Především musím zdůraznit, že je to čistě ruční a nožní práce. Tradičně a bez techniky. Jediný stroj, který do výrobního procesu zasáhne, je krouhačka, což jsou rotační nože, které zelí nakrájí. Zelí pak nakládáme do dřevěných modřínových kádí. Do každé se vejde zhruba sedm až dvanáct tun krouhanky. Apakjiž nastoupí naši pracovníci, kteří zelí našlapou. Nešlapou ale bosi, i když by to pro zelí bylo ideální, ale v bílých holinách.

A co všechno se do zelí přidává a jak dlouho kvasí?

Naše kysané zelí je čistě přírodní produkt, a tak v něm najdete pouze sůl a kmín, nic jiného. Podzimní zelí, které zpracováváme právě teď, kvasí 14 dní až tři týdny a zimní, které začneme zpracovávat zhruba v říjnu, kvasí déle, a to pět až šest týdnů. Důležité je ještě vědět, že toto první zelí kvasí rychle, ale dlouho nevydrží, takže je určeno k rychlé spotřebě, příliš se nehodí na zavařování. K tomu je pak určeno zimní zelí.

A kde si mohou zákazníci pravé křimické zelí zakoupit?

Musím zdůraznit, že jej nenajdete v obchodních řetězcích, a to z jednoho prostého důvodu. Řetězce příliš tlačí na cenu a již tolik nedbají na kvalitu. Takže my dodáváme do velkoobchodů se zeleninou, ale i do restaurací či školních jídelen. Balíme je do přepravek po 13 anebo 10 kilogramech. Do obchodů pak putují naše sáčky, do kterých se vejde 600 gramů kysaného zelí, a pak samozřejmě prodáváme přímo tady na váhu.

Vy ale kromě úspěšné zelárny provozujete v Křimicích také zahradnictví.

Ano, jen malý kousek od naší zelárny najdou zákazníci zahradnictví, které provozujeme již od roku 1993. Nabízíme v něm úplně všechno, co potřebujete do zahrady. Od okrasných dřevin přes sezonní rostliny po bazénky, rybičky, zahradní nábytek, hnojiva či substráty.

Zdroj: 30.9.2013 | Plzeňský deník | Strana 55  |  Příloha - Zlaté západo - české ručičky

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme