Jehličková: Jak se žije na Lochotíně?

22. 12. 2016

Vážení a milí spoluobčané,

děkuji za vaši důvěru, kterou jste mi dali už druhé volební období. Velmi si toho vážím. V době, kdy vyjde prosincové číslo jedničky, se budeme již pomalu připravovat na vánoční svátky. Ale než zasednete ke štědrovečernímu stolu, ráda bych vám připomněla jednu akci, na jejíž konání přispěl i náš obvod. Dne 28. 11. proběhl na Nové scéně Divadla J. K. Tyla benefiční koncert pod názvem Miminka do dlaně - V rukách andělů, který se konal ve prospěch Neonatologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. Na koncertu vystoupil pěvecký sbor Andílci, známé osobnosti, ale i původně předčasně narozené děti. Možná, že někteří z vás, kteří právě čtete Plzeňskou jedničku, jste ve svém náručí drželi jedno z 9. 000 dětí, které se ročně narodí v České republice předčasně. Nedonošené je tedy každé desáté miminko. Vzhledem k tomu, že neonatologická péče v ČR je v celosvětovém měřítku na špičkové úrovni, se tak mohou tisíce rodin radovat ze svých původně předčasně narozených potomků. A já je pak mohu spolu s ostatními kolegyněmi z Komise pro vítání občánků přivítat do života. Do života, do kterého vstoupila jako miminka do dlaně. Ovšem tak jako každá cesta někde a nějak začíná, tak má samozřejmě i svůj konec. Proto jsem ráda, že obvod nezapomíná ani na své občany, kteří zakončují svoji cestu, například v hospici sv. Lazara. Co mě ještě těší na obvodě, je činnost Totemu. Totem pro mě představuje záruky kvality v péči o seniory.

A co mě naopak netěší, je stálá existence heren na obvodě. Výskyt patologického hráčství v České republice je v celosvětovém měřítku nadprůměrný, a to právě s ohledem na snadnou dostupnost hazardních her. Choroba, jakou je závislost na hraní, rozkládá prostřednictvím svých obětí rodiny a mezilidské vztahy vůbec.

Blíží se svátky vánoční. Čas zastavení a rozjímání. Čas lásky a porozumění. Čas, který bychom měli trávit s těmi nejbližšími.

Přeji vám, vážení spoluobčané, aby vám po celý rok 2017 svítila na cestu vánoční hvězda.



Ilona Jehličková

Citace: Plzeňská jednička - zpravodaj městského obvodu Plzeň 1, ročník 23, číslo 6, prosinec 2016, str. 3.

 

Štítky
Osobnosti: Ilona Jehličková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme