Jako europoslanec potřebuji vazbu na region

27. 5. 2014

Nově zvolený poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil tvrdí, že chce udržet své vazby na region a dál působit v zastupitelstvu Plzeňského kraje. „Krajské a evropské volby považuji za vrcholy své politické kariéry a těší mě obrovská podpora, kterou jsem v nich získal. Je to závazek. Navíc i jako europoslanec potřebuji mít vazbu na krajské politiky nebo starosty. To je důležitý most a pro mě podstatný kontakt do regionu. Kdybych funkci v zastupitelstvu kraje položil a odešel, mohl bych ztratit důvěru lidí v regionu,“ říká Pospíšil.

* Bydlet plánujete nyní nadále v Plzni?

Jasně. Dokončil jsem chatu na Valše a pořídil jsem si psa, tak se tam zpátky nastěhuji. A kancelář europoslance budu mít v Plzni.

* Stát se poslancem Evropského parlamentu a působit v Bruselu může kromě jiného znamenat, že svou popularitu rychle ztratíte. Připouštíte si to?

To se může stát. Jsem smířen s tím, že když sejdu z očí, do určité míry sejdu i z mysli. Ale já budu dál v regionu působit a po kraji jezdit. Doufám tedy, že v regionu se má známost udrží. Budu se snažit, abych z povědomí lidí nezmizel, i když logicky nebudu tak často vidět v médiích.

* Blíží se komunální volby. Co když vás zástupci TOP 09 požádají, abyste šel na kandidátku do zastupitelstva Plzně?

O tom neuvažuji. Rád bych se, pokud budu zdravý, pokusil obhájit svou pozici v dalších krajských volbách. Ale nepřemýšlím o účasti v komunálních volbách. Myslím, že by to nebylo ani správné ani důvěryhodné.

* Dokážete uvést jednu konkrétní záležitost, ve které může europoslanec regionu pomoci?

Západočeská univerzita. Ta je významným příjemcem evropských dotací a studuje na ní řada zahraničních studentů. Chci se sejít s paní rektorkou, abychom se domluvili, s čím je možné pomoci. 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme