Důvěra vládě? V Plzeňském kraji na hraně

Úřednická vláda odborníků nebo klub přátel Miloše Zemana? Vláda Jiřího Rusnoka, která už odvolala nebo zařídila odvolání více než osmdesáti lidí, zítra předstoupí před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru. Zatím ji má více než nejistou, potřebuje nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. 

6. 8. 2013

Jak se rozhodne jedenáctka zákonodárců, která ve Sněmovně hájí barvy Plzeňského kraje? Pravice Rusnokovu vládu jednoznačně odmítá, levicoví poslanci zatím nevědí, čekají na stranický 
názor. 

Václav Koubík

Poslanec včera nereagoval na telefonáty ani sms zprávy, k hlasování se tedy nevyjádřil. Dá se však předpokládat, že jako sociální demokrat bude ctít rozhodnutí vedení klubu a strany. 

Jiří Pospíšil

Tuto vládu nepodpořím z principiálních důvodů. Jsem zastáncem parlamentní demokracie a jsem přesvědčen, že by vláda měla vznikat na základě většiny v Poslanecké sněmovně. Má být odvozena od vůle občanů, kterou projevují při parlamentních volbách. 

Jaroslav Lobkowicz

Budu hlasovat proti, protože mi vadí způsob, jakým byla vláda dávána dohromady – neodpovídá to demokratickým zásadám. Teď je to klub přátel Miloše Zemana a těžko říct, zda jsou všechno odborníci. To se ukázalo i v případě odvolání Jana Buriana. 

Vladislav Vilímec Rusnokovu vládu nepodpořím. Je to vláda přátel Miloše Zemana. Z preambule programového prohlášení jednoznačně vyplývá, že nejde o odbornickou či úřednickou vládu, ale že nastoupili s jasným politickým úkolem od prezidenta republiky. 

Michal Janek 

Vládu nepodpořím. Celá situace kolem jejího jmenování naznačuje, že to není vláda úředníků nebo odborníků. Zatím dokázali vyvolat jen problémy. Nemůžu dát souhlas někomu, kdo ještě nemá důvěru a už dělá tolik změn na ministerstvech.

Jiří Papež

Budu hlasovat proti, tato vláda nemá potřebnou většinu v Poslanecké sněmovně. A pokud důvěru nezíská, měl by prezident Miloš Zeman pověřit sestavením vlády Miroslavu Němcovou z ODS. Ta většinu hlasů ve Sněmovně má, já jsem mezi těmi 101 poslanci.

Karel Šidlo

Definitivně ještě nevím, jak se rozhodnu, záleží na rozhodnutí klubu KSČM. V úterý máme schůzku, na niž přijde i Jiří Rusnok. Určitě budu diskutovat a ptát se. Svůj názor sice mám, ale nechci ho sdělovat přes média ještě před jednáním. Václav Votava Počkám na diskuzi v klubu a na předsednictvu ČSSD. Velký vliv při rozhodování pro mě má i vyjádření, že pokud Rusnokova vláda důvěru získá, podpoří TOP 09 návrh na rozpuštění Sněmovny. Předčasné volby jsou pro nás stále nejlepším řešením. 

Ivana Levá

Při hlasování budu respektovat rozhodnutí klubu KSČM. Kdyby záleželo jen na mně, dala bych této vládě důvěru. Ačkoli nejsem přesvědčená o tom, že jsou všichni odborníci, je to vhodná dočasná varianta. Už jenom proto, že je třeba připravit rozpočet. 

Igor Jakubčík

Ještě nejsem zcela rozhodnutý. Prostudoval jsem si programové prohlášení této vlády – nezklamalo mě a líbí se mi. Já osobně se lehce přikláním k podpoře Rusnokovy vlády, ale bude záležet na rozhodnutí předsednictva sociální demokracie. 

Jaroslav Škárka (dříve VV, nyní nezař.)

Pročetl jsem programové prohlášení a mé rozhodnutí dozrálo. Ale projevím ho až při hlasování. Pozitivním bodem prohlášení je důraz na prorůstová ekonomická opatření, ale čekal bych razantnější a konkrétnější kroky. 

red

denik.cz, 6. 8. 2013, rubrika: Západní Čechy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme