Dort: Kraj by měl prověřit kvalitu pitné vody

7. 5. 2018

Kraj má prověřit kvalitu pitné vody

Plzeňský kraj by měl více hlídat kvalitu pitné vody na svém území. V přepočtu na sto tisíc obyvatel totiž drží primát ve výskytu rakoviny ledvin či slinivky břišní. S podnětem přišla opoziční TOP 09. Hejtmanství se jím chce zabývat.

 Důvody, proč právě v Plzeňském kraji je větší výskyt některých rakovin než v jiných českých regionech, nejsou přesně známy. Na vině může být podle odborníků i nevalná kvalita pitné vody. Věcí se v dubnu zabývalo krajské zastupitelstvo.

            „Jde o zásadní problém, který ale zůstává pod hladinou povědomí. Nemluví se o něm,“ řekl Právu neonatolog a krajský zastupitel za TOP 09 Jiří Dort. Ten upozorňuje, že testy v úpravnách vod mohou často vyjít na výbornou – například když se zkoumá výskyt dusičnanů a bakterií.

            „Pokud bychom ale zkoumali obsah těžkých kovů, hormonů nebo pesticidů, tak bychom možná došli k opačnému závěru. Je nutné se na celou věc podívat podrobněji,“ sdělil Dort. TOP 09 proto nyní usiluje o to, aby byly některé látky v testech vody zohledněny více, než je tomu dnes, a aby pak dotčené orgány řešily, proč, jak a kde se do vody dostávají.

Nekvalitní pitná voda byla horkým tématem hlavně v Plzni. Město ale za více než miliardu korun před třemi lety zrekonstruovalo a zmodernizovalo úpravnu vody na Homolce. Podle krajského i městského zastupitele Jiřího Šnebergera (ODS) všechny provedené testy na kvalitu pitné vody dopadly výborně. „Stálo by ale za to se věnovat kvalitě vody v kraji jako takovém. V některých menších městech se testy na kvalitu vody nedělají,“ řekl Šneberger. Menší města a obce navíc nemají supermoderní čističky, kterou nyní disponuje Plzeň.

            Podle Richarda Piknera, dalšího lékaře z TOP 09, by měl kraj s Plzní úzce spolupracovat. „Plzeňský kraj by měl sehrát roli vizionáře a koordinátora. Není přece smyslem si do Plzně nechat téct, nechci říct stoku, ale vodu, která je občas někde přečištěná, a pak utratit miliardu za vodárnu, abychom ji zbavili všech škodlivin,“ sdělil Právu Pikner.

 

Přijde návrh

 

Ideální stav podle Piknera je, že se závadné látky do vody vůbec nedostanou. Nejedná se jen o škodliviny z polí a výroben, ale i o zbytky hormonů a léků, které lidi užívají.

            „Vyčistění vody od některých bioaktivních látek s hormonálním působením je bez zapojení živých organismů, bakterií nebo řas prakticky nereálné. Můžeme stokrát používat aktivní uhlí i předčišťovací procesy, ale tyto molekuly umějí pracovat se stopovým množstvím,“ řekl Pikner.

            Radní pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS) uvedla, že navrhne, aby se věcí zabývala krajská komise životního prostředí a zemědělství. Podle Jany Levové (SPD) by měl Plzeňský kraj nechat vypracovat odbornou analýzu, která by se věnovala zdrojům pitné vody v regionu. Podnět chce řešit i hejtman Josef Bernard (ČSSD). „Zamyslíme se nad tím a přijdeme s návrhem, jak věc nejlépe řešit,“ sdělil Bernard.

 

    Jan Švábek       

12.4.2018    Právo    str. 12    Jihozápadní Čechy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme