Dort: Děti jde třeba zvednout od televizí a počítačů

Zkrácená verze rozhovoru se zastupiteli Plzeňského kraje na téma Sport

21. 3. 2018

Hyde park na téma Sport

 Zkrácená verze rozhovoru se zastupiteli Plzeňského kraje na téma Sport.

 

Jakému sportu jste se věnovali v dětství?

Jiří Dort : Jako dítě jsem závodně plaval, ale neměl jsem úspěchy a plaváni na povel mě nebavilo.

Radši jsem lítal venku, kdy se dostával ke slovu míč nebo brusle. Později mě začalo bavit běháni, až jsem dospěl k maratonu. Dokonce se můžu pochlubit titulem Maraton King z Pražského maratonu, protože jsem jich absolvoval šest.

V grantu na podporu tělovýchovy a sportu je pro letošní rok vyčleněno 20 milionů korun, které jsou určeny na podporu pravidelné celoroční sportovní činnosti dětí a mládeže na území Plzeňského kraje v oblasti tělovýchovy a sportu. Když se ohlédnete za využíváním těchto dotací v uplynulých letech: jsou tyto peníze vynakládány rozumně, nebo vidíte někde mezery a slabiny?

Jiří Dort :  Já bych se jako lékař zaměřil na děti, které sice nejsou mimořádně nadané, ale měly by mít nějaké sportovní aktivity. Především proto, že v české populaci je dnes sedmdesát procent lidí s nadváhou nebo přímo obézních. Je to epidemie, která s sebou nese nepříznivě zdravotní důsledky a její kořeny jsou v dětském věku. Proto je třeba zvednout děti od televizí a počítačů a přitáhnout je ke sportu, k pohybu, a to nejlépe venku. Bylo by dobré, kdyby v každé větší obci mohlo vzniknout víceúčelove hřiště, kde se děti budou moci věnovat různým sportům. Myslím, že by nebylo těžké vytvořit řekněme typizovaný projekt, který by se dal s minimálními úpravami přenášet do konkrétních obci a vybudování by vyšlo na rozumné peníze.

 

Diskusi vedla Markéta Čekanová

Měsíčník Plzeňského kraje, 3/2018, str. 16-17

Štítky
Osobnosti: Jiří Dort
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme