,,Bude Plzeň město chudoby 2015?“

7. 10. 2014

Besedu na dané téma pořádaly společně Centrum pro komunitní práci západní Čechy a Společnost Tady a Teď o.p.s. Fóra se zúčastnili zástupci jednotlivých politických stran, které kandidují do zastupitelstva města Plzně. Cílem diskuse bylo dát občanovi možnost v jednom okamžiku zjistit názory zástupců více politických stran na tuto problematiku a být mu tak nápomocné při rozhodování u voleb. Beseda se konala ve zcela zaplněném sále Divadla Dialog.

Fórum se skládalo ze tří bloků – sociální bydlení, bezdomovectví a vzdělávání dětí se sociálním znevýhodněním. Na úvodní otázku, zda bude Plzeň 2015 městem chudoby, odpovídám:

  1. Ne, pokud město nebude snižovat objem finančních prostředků do rozpočtu odboru sociálních služeb.

  2. Ne, pokud se podaří zavést systém víceletých grantů v oblasti financování sociálních služeb, to znamená, že služba, kterou město požaduje, dává poskytovateli jistotu financování na delší časový úsek.

  3. Ne, pokud bude vytvořena koncepce podpory žáků se sociálním znevýhodněním, kterou město zatím vůbec nepoptávalo, takže vlastně ani nemá přehled, kolik dětí propadne sítem předškolního vzdělávání.

  4. Ne, pokud bude vytvořena dlouhodobá koncepce řešení bezdomovectví, protože bez koncepce budou všechny kroky týkající se bezdomovectví pouze nárazové.



Samozřejmostí je spolupráce s neziskovými organizacemi, které mají v sociální oblasti velké zkušenosti. O kvalitě společnosti nejlépe vypovídá to, jak se stará a zachází s těmi nejslabšími. Cesta, kterou může město využívat, jsou i služby sociálních firem. V dnešní společnosti, ve které se sociální nůžky rozevírají, propadá na společenské dno stále více lidí. Cílem sociálních služeb je poskytování pomoci a podpory jedincům, kteří se nacházejí v tíživé sociální situaci a jejich opětovné začlenění zpět do života.

Protože vzdělání, bydlení a práce je základ.

Ještě jenom na okraj, dne 5. 10. bylo ve vysílání Českého Rozhlasu sděleno paní Alenou Hynkovou, vedoucí odboru sociálních služeb, že Plzeň má málo lůžek pro seniory se speciální péčí a chybí tedy dvě stovky míst pro lidi trpící především Alzheimerovou chorobou. Takže na otázku, zda má město dostatečné kapacity pro sociální oblast, jsem odpověděla, že ano. Odpověď se ale týkala čistě problematiky azylových domů a nocleháren, nikoliv kapacit pro seniory.

Na nedostatečné kapacity pro seniory upozorňujeme již dlouhou dobu a také jsme se snažili najít řešení. Škoda, že radniční koalice ODS a ČSSD smetla dobře rozjetý projekt TOP 09 na rekonstrukci porodnice na Slovanech na dům pro seniory se 3. – 4. stupněm závislosti.



 Mgr. Ilona Jehličková                      zastupitelka města Plzně

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme