10 otázek pro Jiřího Pospíšila

1. 7. 2016

JUDr. Jiří Pospíšil je poslancem Evropského parlamentu. Opakovaně byl zvolen také do Parlamentu ČR. Do povědomí veřejnosti se však nejvíce zapsal jako ministr spravedlnosti. A známý je i svým vztahem ke kultuře. Spolupracuje s paní Medou Mládkovou a je členem správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která spravuje Museum Kampa nacházející se v prostorách Sovových mlýnů na pražské Kampě.

1. Co máte na své práci nejraději?

Líbí se mi, že se každý den potkávám se zajímavými lidmi, kteří reprezentují různé profese a názory, což je pro mě zajímavé a inspirující. Práce politika není stereotypní a to mám na ní rád.

2. Co Vás při práci (v životě) nejvíce motivuje?

Je to právě možnost setkat se s lidmi, vyslechnout si jejich názory, potřeby a pak se jim pokusit pomoct. Je pak příjemný pocit, když někomu nebo něčemu pomůžete, prosadíte dobrý návrh nebo naopak zabráníte nějaké nesmyslnosti. V tuto chvíli mě také hodně motivuje snaha pomoct zvířatům a hlavně týraným psům. Jednám proto s odborníky a řešíme, jak zabránit existenci tzv. množíren, kde psi žijí v hrozných podmínkách a jsou množeny za účelem zisku. Snad se brzy podaří nalézt způsob, který by tento problém pomohl vyřešit.

3. Kdo nebo co nejvíce ovlivnilo Váš profesní život/kariéru?

Je to hodně lidí. Mohl bych zmínit svojí paní učitelkou výtvarné výchovy, která ve mně vzbudila zájem o umění. Dnes mě určitě ovlivňuje paní Meda Mládková, její přístup k životu, důraz na mravní zásady nebo právě kladný vztah ke zvířatům. Díky paní Medě se pomalu stávám vegetariánem a více se zajímám, jak se se zvířaty zachází. Proto, jak jsem již řekl, se snažím pomoct v boji proti množírnám, nebo se jsem se zapojil do v politické rovině do přípravy zákona zakazující tzv. kožešinové farmy, kde jsou zabíjeny lišky, norci a jiná zvířata pro kožich. Zákon je nyní v parlamentu a má dobrou šanci, že bude schválen.

4. Největší pracovní úspěch?

Dovolím si říci, že půjde o některé kroky v roli ministra spravedlnosti. Podařilo se přijmout dva velké kodexy, trestní zákoník a nový občanský zákoník. Přes menší chyby, které tyto nové zákoníky mohou mít, jsem přesvědčen, že se jejich prospěšnost již ukazuje a ještě jasně ukáže. Za úspěch také považuji, že se mi podařilo do vedení státního zastupitelství prosadit takové odborné osobnosti, jak je Pavel Zeman a Lenka Bradáčová. Byl to podle mého velký krok k očištění státního zastupitelství.

5. Je nějaký zákon/předpis, který byste nejraději zrušil/a?

Těch zákonů by bylo určitě více. Obecně řeknu, že všechny, které zbytečně omezují práva a svobody občanů. Bohužel současná vláda a zejména ministr Pelikán takových zákonů navrhují mnoho, proti čemuž by se měla společnost ozvat.

6. Kdyby pro Vás peníze nebyly vůbec důležité, co byste dělal?

Dělal bych to co dnes, protože svoji práci nedělám pro peníze, ale protože mě baví. Pokud bych se ale nevěnoval politice, a ta doba jednou určitě nastane, tak se budu naplno věnovat dnes svému koníčku, což je kultura, především výtvarné umění. Dnes se ve svém volném čase věnuji správě Musea Kampa, takže v tom bych určitě pokračoval.

7. Ideální způsob relaxace?

Návštěva nějaké výstavy, galerie. Rád se podívám na pěkné umění, souvisí to právě i mým působením v Museu Kampa.

8. Ideální dovolená?

Nejsem typ, co by celý den ležel u moře. O prázdninách rád vyrazím na delší výlet, kde musí být dvě věci – zajímavý kulturní program a dobré jídlo. Proto například rád jezdím do Itálie, kde lze nalézt oboje. Navštěvuji italská městečka, prohlédnu si vždy tamní galerii nebo kulturní památku a pak zajdu do lokální hospůdky na vynikající italské víno a jídlo.

9. Který předmět byl na studiích Vašim nejoblíbenějším a proč? A který jste naopak neměl rád vůbec?

Na gymnáziu jsem neměl v oblibě tělocvik a jiné sporty, což mi zůstalo doposud. :-) Během studia na právnické fakultě mě asi nejméně bavily některé předměty z oblasti veřejného práva, jako např. právo sociálního zabezpečení. To jsem bral, že jde spíše o technické normy, než právo jako takové. Jinak mě ostatní předměty bavily, studium pro mě nebylo utrpením.

10. Co byste vzkázal/a malým lidem, kteří uvažují o právnické profesi?

Aby ji zvolili skutečně tehdy, pokud je právo opravdu zajímá a chtějí být dobrými právníky. Doba, kdy měl každý vystudovaný právník zajištěnou úspěšnou komerční kariéru, už skončila a dnes se prosadí skutečně jen ti, kteří mají právo rádi, a právnická profese je naplňuje.

Autor: redakce (dj)

zdroj: www.epravo.cz,  24. 6. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme