× Pojďte do toho s námi.

Koalice SPOLU darovala potřebným v kraji 1500 respirátorů

24. 3. 2021

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) se rozhodla, že místo investice do březnové kampaně nakoupí téměř 30 000 kvalitních respirátorů FFP2 české výroby a rozdá je potřebným v regionech. V Plzeňském kraji předali dnes zástupci koaličních stran 1 500 respirátorů neziskové organizaci Regionální dobrovolnické centrum Plzeňského kraje TOTEM, která je prostřednictvím dobrovolníků předá lidem v těžké životní situaci.

Respirátory určené pro ty, kdo se ocitli ve složité životní situaci, ať už jsou to matky samoživitelky, senioři nebo sociálně slabé rodiny, převzala ředitelka TOTEM, z.s. Vlasta Faiferlíková z rukou starostky Městského obvodu Plzeň 1 Heleny Řežábové (ODS), náměstka hejtmanky Marka Ženíška (TOP 09) a místostarosty Městského obvodu Plzeň 3 Stanislava Šece (KDU-ČSL).

TOTEM byla jedna z prvních neziskových organizací, která se hned při první vlně pandemie na jaře 2020 zapojila do šití a distribuce roušek a následně ve spolupráci s městem Plzeň a Plzeňským krajem rozšířila síť dobrovolníků na pomoc nejvíce postiženým skupinám obyvatel. „Dnes máme více než 200 dobrovolníků, kteří chodí seniorům a lidem v těžké životní situaci nakoupit potraviny a léky a nově také prostřednictvím call centra pomáhají seniorům s registrací a doprovody na očkování v celém Plzeňském kraji,“ říká ředitelka centra TOTEM Vlasta Faiferlíková.

Pomáhat a nezapomenout na nikoho je v téhle nesmírně složité době velmi důležité! TOTEM pracuje a pomáhá už celý rok, tak mám v jejich zkušenosti velkou naději, že se respirátory dostanou ke všem potřebným,“ říká lochotínská starostka Helena Řežábová (ODS).

Současná krize bohužel nejvýrazněji dopadá na ty sociálně nejslabší. Uvědomujeme si, že kvalitní respirátory nejsou levným zbožím, a tak jsme po vládě chtěli, aby je distribuovala přímo a zdarma alespoň rizikovým skupinám jako jsou například senioři – to se ale nestalo. Respirátory FFP2 nejsou zadarmo, ochrana, kterou poskytují proti šíření zákeřného onemocnění, je však nevyčíslitelná. I proto jsme se rozhodli nenechat na holičkách lidi, pro které může představovat každodenní nákup respirátorů citelnou položku rodinného rozpočtu. Je nejvyšší čas na účinnou pomoc, na činy místo slov,“ dodává náměstek hejtmanky Plzeňského kraje Marek Ženíšek (TOP 09).

„Vláda od počátku krize téměř absolutně ignoruje nabídky českých výrobců pomoci s bojem proti zákeřnému viru. Místo toho ve většině případů dováží zboží z Číny.  V době, kdy mnoho českých podnikatelů je na kolenou a propadá se výběr daní, to považujeme za nemravné.  Proto jsme se rozhodli utratit naše peníze v naší zemi,“ připomíná místostarosta centrálního plzeňského obvodu Stanislav Šec (KDU-ČSL).

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Volby: