× Pohněme s tím. Společně!

Martin Kříž

32 let, nakladatel, Klatovy, TOP 09

Narodil se 2. 1.1977 v Klatovech.

Vystudoval Střední zemědělskou školu v Klatovech, kde maturoval v roce 1995. V současné době studuje na České zemědělské univerzitě v Praze.

Od roku 2000 provozuje nakladatelskou živnost – zaměřuje se na vydávání knih zejména s tématikou Šumavy a Pošumaví.

Sám publikuje různé studie, články a povídky v různých periodikách. Napsal také několik knih – zatím poslední je publikace Klatovsko, která vyšla v březnu letošního roku v edici Zmizelé Čechy nakladatelství Paseka. V letech 2000 – 2006 byl redaktorem Klatovského deníku. Nyní externě přispívá do několika novin a časopisů. Je externím spolupracovníkem Českého rozhlasu Plzeň. Připravil také několik tematických nadregionálních výstav.

Od devadesátých let se věnuje rozvoji spolkové činnosti. V roce 2000 založil občanské sdružení Klub přátel Klatovska, jehož je již desátým rokem předsedou. Klub se věnuje mapování regionální historie, záchraně drobných památek, vlastivědným aktivitám i práci s dětmi. Sdružení také provozuje a udržuje areál upravené zříceniny kostela sv. Anny na vrchu Hůrka v Klatovech, kde pořádá nejrůznější akce pro veřejnost.

Je také ve výborech či členem celé řady dalších spolků: Klub přátel Moravy, Společnost Františka Křižíka, Klub Augusta Sedláčka a dalších. Působí také ve výkonné radě Místní akční skupiny Pošumaví.

V roce 2006 byl v komunálních volbách zvolen do Zastupitelstva města Klatovy za hnutí Nestraníci. V červenci 2009 vstoupil do TOP 09.

Je svobodný, bezdětný, žije v Klatovech.

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 PLZEŇSKÝ KRAJ

Prešovská 201/4