Skalický: Konopí musíme zajistit doma

Mezi politické strany a hnutí, kterým dávají volební průzkumy výrazné šance uspět ve sněmovních volbách, je TOP 09. Jejím lídrem v kraji je primář Jiří Skalický. O post poslance se uchází již potřetí. Milovník dostihových koní, zakládající člen Lvího klubu i někdejší reprezentant v závodní střelbě. I to je jednička kandidátky TOP 09 Jiří Skalický. Do poslanecké lavice poprvé usedl v roce 2010.

4. 9. 2017


Už dva roky po prvním zvolení se dostal do hledáčků kamer jako jeden z předkladatelů zákona, který umožnil využívat konopí k léčebným účelům. S dosavadním stavem, kdy Česko nemá tuzemského dodavatele a ceny se šplhají do závratných výšin, spokojený není. „Jsme stále závislí na dovozu léčebného konopí ze zahraničí, což ovlivňuje jeho cenu. Pokud Státní ústav pro kontrolu léčiv bude schopen zajistit konopí od domácích pěstitelů - což se snad brzy podaří - pak není z legislativního hlediska důvod ke změnám,“ říká zdravotník Jiří Skalický, který si umí představit, že některým pacientům s velmi vážnou diagnózou bude léčba konopím částečně hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění.
V posledních sedmi letech nejvíc promlouval do zákonů kolem zdravotnictví a obrany. Nesouhlasil se schválením zákona o elektronické evidenci tržeb, odmítl také kontrolní hlášení, která podle něj zatěžují především malé obce.
Naopak podpořil třeba novelu zákona o léčivech, která chrání český trh proti přeprodávání léků českých výrobců na zahraniční trhy.

Právo na nadstandard

Za zásadní považuje především kvalitní a dostupné zdravotnictví, odpovídající platy zdravotních sester a lékařů a také dostupnost léků i v malých lékárnách mimo velká města.
„Ve zdravotnictví a sociálních službách se chceme zaměřit na zvýšení platů, dostupnost zdravotní péče a právo na nadstandard a na podporu péče v domácím prostředí. Na první pohled jde o celostátní témata, ale musíme si uvědomit, že zákony mají dopad i na kraje,“ dodává poslanec zvolený za TOP 09.
Za úspěch v letošních volbách bude považovat výsledek podobný tomu ve volbách do Poslanecké sněmovny před čtyřmi lety. Tehdy od voličů v kraji získal 2725 hlasů.
Rodina z jeho rozhodnutí znovu kandidovat prý nadšená nebyla, z počátku mu dokonce kandidaturu rozmlouvala, nakonec manželka spolu s dvěma syny Jiřímu fandí a podporuje ho.

Baví se koněm i střelbou

Jiří Skalický nejenže aktivně působí v dostihovém klubu, ale vlastní i jezdeckého koně, který se účastní soutěží všestranné způsobilosti. „Je to univerzální kůň, který musí umět během tří dnů absolvovat drezuru, překážkovou trať a parkur. Dříve se té disciplíně říkalo military. Musí skočit neuvěřitelné překážky. Když to na dostizích vidím, na koně bych nesedl ani náhodou. Proto mám trenéra i jezdce,“ usmívá se Jiří Skalický, kterému na jiné koníčky nezbývá příliš času.
Ve volné chvíli se také vrací ke sportovní střelbě. Na vysoké škole v době studií v ní byl natolik úspěšný, že působil i čtyři roky v národní reprezentaci.
„Střílel jsem v mužské kategorii v krátkých zbraních přes 20 let. Střílet jsem dodnes nezapomněl,“ dodává jednašedesátiletý rodák z Ústí nad Orlicí.
Dlouhodobě se věnuje pomoci druhým v rámci mezinárodní charitativní organizace Lions club. Podle Jiřího Skalického o žádný tajemný spolek nejde. „V Pardubicích máme pětadvacet členů, po světě 1,5 milionu. Klub je obecně zaměřen na lidi, kteří mají problémy se zrakem a vedle toho se peníze dávají do projektů, které pomáhají dětem.“

5plus2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme