Nadstandardy odstraní šedou zónu, říká primář Skalický v barvách TOP 09

19. 9. 2017

Na HIV se nikdy testovat nenechal, i když působí jako lékař, injekcí se nebojí a vykouřit jointa si jako mladý otestoval. Jiří Skalický (TOP 09), lídr kandidátky v Pardubickém kraji, byl hostem Blesk Volebního souboje 2017 před volbami do Poslanecké sněmovny. Tématem debaty bylo zdravotnictví.

TOP 09 by po volbách zvedla ruku pro vyšší zdravotní pojištění například pro lidi, kteří dělají rizikové sporty. Naopak by

Skalický nerušil zákaz kouření, nezaváděl zpět poplatky za recept a byl by proti prodeji léků na předpis online. I to ukázalo simulované hlasování v Poslanecké sněmovně, které se odehrálo během debaty Blesku s názvem Na zdraví!.

Bojíte se injekcí a nechal jste se někdy testovat na HIV?

Injekcí se nebojím. Na pravidelné preventivní prohlídky spojené s odběrem krve chodím, protože jsem primář biochemických laboratoří, takže to je standardní záležitost. A na HIV jsem se testovat nenechal.“

Nadstandardy jsou dnes v šedé zóně

Problematické nadstandardy jsou dnes možné, ale pacient si musí uhradit každou korunu. Skalický by je znovu zavedl jako možnost, takové je stanovisko i celé TOP 09 a nápad podporuje i hnutí ANO. „Nepovede to k tomu, že by vzniklo dvojí zdravotnictví. Nadstandard považujeme za možnost odstranění šedé zóny úhrad ve zdravotnictví. Dneska si nemůžete zaplatit rozdíl, buď zaplatíte všechno, nebo ne,“ míní vzhledem k současné situaci.

A jak by donutil Čechy, aby chodili pravidelně k lékaři? „Využít pokud možno bonifikaci, ať už ve formě pojištění zdravotního. Bonusy ano. Dále zdravotní pojišťovny mají ve svém programu preventivní programy, které hradí zvlášť,“ zmínil.

Léčbu obezity by pak odpíchl od základů fyziky. „Příjem se musí rovnat výdeji. Jinak můžete mít diety, jaké chcete, a nefunguje to,“ řekl Skalický, který na vlastnoručně doneseném ovoci demonstroval, že zdravá strava nemusí být vždy nákladná. Připomněl také, že TOP 09 má v programu zavedení jednotných doplatků na léky. Co dalšího v debatě padlo? Pusťte si záznam:

„Protikuřák“ budeme hodnotit až s odstupem

„V tomhle okamžiku jsme spokojeni, jak byl ten zákon přijat,“ zmínil poslanec TOP 09 v průběhu debaty. „V nejbližší době bychom s tím zákonem nic nedělali. Má smysl v delším časovém odstupu zjistit, do jaké míry je efektivní, nebo není, jak tu restrikci vnímají kuřáci,“ dodal.

blesk.cz

Osobnosti: