× Pohněme s tím. Společně!

Michalová: Pomoc pečujícím osobám

4. 10. 2016

Každý z nás, kdo se byť jen na chvíli dostal do role osoby pečující, mi dá za pravdu: poradenství, duševní podpora a technická pomoc je něco, co penězi nelze vyčíslit.

Na tuto problematiku jsem během let praxe získala náhled z obou stran. Jak ze strany lůžkových zařízení akutní péče, tak především ze strany pečujících. Řadu let jsme byla staniční sestrou na interním oddělení. Nyní již několik let pracuji v „první linii“ primární péče a každodenní kontakt s problematikou pečujících je můj denní chléb.

Rozhodla jsem se využít znalostí a zkušeností s touto problematikou z praxe a dosáhnout změny, která by usnadnila život rodinám, pečujícím o své blízké. Rádi bychom v nemocnicích pardubického kraje zřídili pozici sociální sestry. A to pro všechna oddělení nemocnic. V současné době bohužel tento pracovník funguje pouze pro oddělení LDN (léčebny dlouhodobě nemocných).

V první řadě by se staral o aktivní vyhledávání klientů, kteří potřebují po propuštění zajistit další návaznou péči a nemají potřebné rodinné zázemí. Další nezbytností je také poradenství před propuštěním pacienta. Tato sestra by poskytla poradenství rodinám klientů. Aby se rodina mohla s předstihem připravit na návrat člověka, o kterého bude potřeba pečovat. Znalost podpůrných služeb a platné legislativy je u tohoto pracovníka nezbytností.

Vyhneme se tomu, že se pečující dozví vše potřebné až po obvolání svých známých, po hodinách pátrání na internetu, po čase stráveném v čekárnách lékařů a na úřadech práce, kde žádá například o příspěvek na péči – místo toho, aby tento čas věnoval péči o svého blízkého.

A pokud potřeba těchto služeb vznikne v domácím prostředí, bez nutnosti hospitalizací, pak přijde na řadu pomoc zprostředkovaná Poradenským centrem například při stávajících domovech s pečovatelskou službou. Pracovník tohoto centra bude schopen odborně, ale v kostce odpovědět na dotazy pečujících. Pomůže s vyplněním žádostí, zajištěním pomůcek nezbytných k ošetřování osoby v domácím prostředí. Vznik těchto center bude velkým přínosem pro všechny.

Podpora pečujících, odlehčovací služby, stacionáře – to vše jsou cesty, aby klienti nemuseli do domovů pro seniory a mohli zůstat v domácím prostředí co nejdéle, aniž by došlo k úplnému fyzickému i psychickému vyčerpání pečujícího.

Vlaďka Michalová, kandidátka do Krajského zastupitelstva

Volby: