× Pohněme s tím. Společně!

Potápějící se Titanic = výsledek koncepce rozvoje zdravotnictví Pardubického kraje

1. 6. 2012

Neumím léčit, neumím opravovat lidská těla, na to nejsem expert. Ekonomice a chodu firmy se stovkami zaměstnanců však rozumět mohu, protože jednu takovou řídím. Jako člen vedení této firmy za hospodaření zodpovídám. Ve financování spoléháme jenom sami na sebe, není žádný strýček „kraj“ ani žádný stranický aparát, který nás v případě hrozící insolvence zachrání. Proto neumím a ani nechci pochopit zprávu v MF DNES, že „kvůli hrozící insolvenci nalije kraj do pardubické a orlickoústecké nemocnice 107 milionů korun.“

Mám-li dobře hospodařit, musím se řídit zlatými a jednoduchými pravidly. Patří mezi ně i notoricky známá rovnice „má dáti = dal“. Jinak řečeno, utratit mohu jen tolik, kolik mám. Na dluh se hospodařit dlouho nedá. Tímto se koneckonců odpradávna řídil každý hospodář spravující byť jen malé hospodářství přiléhající k jeho chalupě. Řídí se jím dnes i každý rozumný soukromník, který nemůže spoléhat na to, že ho někdo shora "obalí vatou".

Bohužel se zdá, že nemocnice v Pardubickém kraji jsou jeden velký „Titanik“, do kterého už dlouho teče voda. Pomalu se potápí, zatímco na palubách se stále tančí. V případě pardubické nemocnice tam nejspíš tančí různé skupiny podnikatelů a zaměstnanci požadující zvýšení platů (nic proti tomu, ale firma na to musí mít). K tanci se obrazně připojuje i kraj svými nesmyslnými dotacemi, které nedoprovází žádná jasná strategie. Občan – pacient musí být zmaten.

Proto mě zajímají odpovědi na otázky:

• čím je ztráta způsobena
  • proč je právě tak vysoká
  • jak ji vedení a potažmo kraj s vedením řeší a řešilo
  • má vedení nemocnic koncepci, nebo jen čeká na dotaci
  • má vedení kraje připravenu realistickou koncepci, tají ji,  aby občany nevystrašilo a spustí ji až po volbách, uspěje-li
  • umí vůbec politici, jejichž kvalifikací je počet obdržených hlasů, spravovat firmy typu nemocnic
  • může vůbec být privatizace nemocnic řešením krize financování jejich provozu

Za vlády sociálně-demokratických politiků se vedení kraje od roku 2008 zmohlo pouze na populistické proplácení regulačních poplatků za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních (které mimochodem evropská komise označila za diskriminační), za které utratilo desítky milionů. Také nechalo zpracovat Střednědobou koncepci rozvoje zdravotnictví, kterou kraj schválil v únoru 2010, aby po dvou letech lidem na svých stránkách oznámil (14. 5. 2012), že obměnil dozorčí rady pěti nemocnic, protože to původní (politické) složení nebylo šťastné. Teď v něm zasedají "odborníci". Např. Ivan Pilip ... Od komise se očekává, že by měla sjednotit a zlepšit dohled nad hospodařením nemocnic. Rozjela se nová úroveň byrokratické mašinérie v podobě KŘS (Kontrolní a řídící skupina = zástupci ze všech nemocnic pro různé profesní oblasti), která provádí činnosti, které nikam nevedou, pouze mají za cíl sjednotit a centralizovat, což samo o sobě generuje další náklady. Co je ale smyslem tohoto cíle, nikdo neví. Další peníze nalité do nemocnic jsou toho důkazem. A nejsou to nejspíš peníze poslední.

Miroslav Nádvorník, předseda krajské TOP 09 Pardubický kraj

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 PARDUBICKÝ KRAJ